Zoet Zwanger

"Zoet Zwanger" is een initiatief van de Diabetes Liga vzw (voorheen Vlaamse Diabetes Vereniging vzw) dat wordt gesteund door de Vlaamse Overheid. Het project richt zich tot vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben (gehad) en hun zorgverleners.Waarom dit project?

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een sterk verhoogde kans om al in de eerste 5 tot 10 jaar na de bevalling, blijvende diabetes te ontwikkelen. Ook al zijn de symptomen vaak niet duidelijk, toch is het belangrijk dat diabetes tijdig wordt opgespoord en snel wordt behandeld om verdere problemen te voorkomen. Als vrouw met zwangerschapsdiabetes kun je zelf veel doen om te voorkomen dat je na de zwangerschap diabetes ontwikkelt. Het is wetenschappelijk bewezen dat je diabetesrisico door een gezonde levensstijl (gezonde voeding en beweging, overgewicht vermijden) sterk kan verminderd worden. Daarom is het belangrijk dat deze maatregelen voldoende worden bekendgemaakt bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners. Met het project Zoet Zwanger proberen we daartoe bij te dragen.

Doelstelling

Het doel van het project Zoet Zwanger is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen met zwangerschapsdiabetes, na de bevalling de nodige stappen zetten om diabetes te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.