Verslagen - Foto's

TERUGBLIK GEZINSFIETSTOCHT 5 JULI 2015
De fietstocht is gepland rond Aartrijke, is ongeveer 38 km, met twee stopplaatsen.
We starten vanop de parking aan de kerk te Zedelgem. Monique en Valère (onze fietstocht organisatoren) zijn vroeg ter plaatse en picknicken op één van de banken. Een tweede koppel deelnemende fietsers picknicken met hen mee.
Er staat een stralende zon, doch Frank Deboosere heeft slecht weer voorspeld 
We zijn uiteindelijk met 32 deelnemers om te starten. 
Het begint echter te druppelen, maar dit houdt ons niet tegen en de tocht wordt aangevat.

Als we kasteel d’Aertryke  naderen begint het wel stevig te regenen, iedereen  in regenpak en maar fietsen naar de schuilplaats aan de bistro van kasteel d’Aertryke.

Voorzitter Luc geeft wat uitleg bij het kasteel,  inderhaast wordt een scenario uitgedokterd,  we kunnen in de bistro iets consumeren terwijl het buiten echt grijs ziet van de gietende regen.
Na een tweetal koffies kunnen we terug vertrekken, het druppelt nog een klein beetje.
De eerste echte afspraakplaats, “De Kikkerpoel”, (waar de koffie reeds klaar stond), moet afgezegd worden wegens de regen.De rit wordt ingekort  en we rijden in nog een regenbui gepaard met onweer terug naar de startplaats, waar we nog eens binnengaan in café Chaplin en sluiten af met een hapje en een drankje.
Daar wordt ook ons afscheidnemend, maar toegewijd bestuurslid Christine Osselaer gehuldigd en bedankt voor haar jarenlange inzet.

CHRISTINE OSSELAER
Zij was eveneens vele jaren bezemwagen , verpleegkundige van dienst, bezorgde de appelen en drankjes, en nog zo veel meer tijdens onze jaarlijkse gezinsfietstocht.
Hiermee is de fietstocht weer gereden.
We hebben een aantal trouwe deelnemers.
Nieuwe fietsers zijn eveneens van harte welkom.
Bedankt aan alle deelnemers en heel graag tot volgend jaar.
We doen dan een nieuwe poging om de weergoden te verschalken!
***********************************************************************************************************

TERUGBLIK OP ONZE KOOKWORKSHOP 30 MEI 2015
(Maaltijd) salades in een ontspannen sfeer !
Spaanse salade.Ingrediënten (4 personen)
150g extra fijne sperzieboontjes
250g asperges
2 tomaten½ komkommer
2 eetlepels zwarte olijven
8 kleine artisjokken in olie
12 dunne plakjes serranoham
2 el olijfolie1 el sherryazijn of rode wijnazijn
Peper en zout (optioneel)

KOKEN WEBSITE 1
Bereiding
 
Haal de eindjes van de boontjes en verwijder zo nodig de draadjes.
Was de asperges ,schil ze en snij er de punten (ca 5 tot 8 centimeter).
(Bewaar de uiteinden en de schillen voor de soep.)
Kook de boontjes en de asperges beetgaar in gezouten water en spoel ze met koud water.
Was en snij de tomaten in vieren.Schil de komkommer, snij hem in de lengte doormidden haal de pitjes eruit en snij elke helft in dunne reepjes.
Maak de sla schoon.
KOKEN WEBSITE 2
Doe in een kom samen met de boontjes, aspergepunten, de komkommer en olijven.
Vermeng de olie en azijn , breng op smaak en meng door de salade.
Schik de salade op een grote schotel en leg de artisjokken eromheen.
Leg er de plakjes serranoham bovenop.
Voedingswaarde per portie: 175kcal (17g E,  8g V, 8g KH/0.6KHporties )(zonder dressing)  
********************************************************************

Zondag 16 november 2014 - Wandeldag n.a.v. Wereld Diabetes Dag
Over de zon en zijn kat (wandelen in de Brugse rand)
De vorige jaren stuurde de zon zijn kat. Daarom besloten we dit jaar te starten in de school De Zonnetuin. We dachten dat dit niet kon mis gaan. Met zo’n naam kan de zon niet afwezig blijven.
Maar helaas…
Niet getreurd echter. Editie 2014 van de nationale wandeldag was een succes in Brugge.
Naast de kat van de zon kwamen niet minder dan 432 sympathisanten van onze Diabetes Liga afgezakt naar de school met de schilderachtige naam.
De motregen probeerde het eerste startuur (tussen 12u en 13u) nog roet in het eten te gooien. Met lede ogen zagen we slechts bij mondjesmaat kandidaat-wandelaars opdagen. Gelukkig besloten de weergoden dan toch om onze organisatie een steuntje in de rug te geven.
Vanaf 13u30 kwamen plots steeds meer stappers zich aanmelden in de startplaats en vanaf 14u werd het een gezellige drukte. Vanaf dan is de toffe sfeer nooit helemaal weggeweest, mede door het feit dat de startplaats ook dienst deed als tussenstop voor de wandelaars die 10 km wilden afhaspelen, en dat waren er uiteindelijk heel veel.

 Zowat iedereen was het erover eens dat de aangeboden voettochten zeer genietbaar waren door de verscheidenheid van natuur.
 De langste route ging door het Rijckeveldebos terwijl de kortere route doorheen het natuurgebied De Gemene Weidebeek liep. Voor de niet geoefende wandelaars die toch even van de sfeer wilden meegenieten werd er een korte route van 3 km aangeboden. Als toemaatje passeerde iedere deelnemer langs de belevingshoeve Hangerijn met zijn boerderijdieren en mooie moestuintjes.
Daarenboven deed KSA Rooyghem verwoede pogingen om de wandeling voor de durvers een wat avontuurlijker tintje te geven, weliswaar met wisselend succes.
wandeldag 2014 website2Bij de 432 deelnemers waren 62 kinderen van minder dan 12 jaar. Dat mag een absoluut succes worden genoemd, want heel wat van die kinderen hebben die namiddag in een toffe sfeer kennis gemaakt met het thema “Diabetes”.
Afdeling Brugge blijft trouw aan zijn principes: de wandeldag is er vooral voor de minder geoefende stapper die op zoek is naar wat gezonde beweging.
Het thema “diabetes” staat steeds centraal en wordt de ganse namiddag naar voor geschoven.
Dit komt tot uiting in de gezonde snack die wordt aangeboden, de voetverzorgingscrèmes die worden uitgedeeld, de informatie die door de podologe wordt gegeven, de tombola ten voordele van de Diabetes Liga, de stand van de plaatselijke afdeling en zeker in de verkoop van de mascottes die vlotjes van de hand gingen dankzij de verkoop door een enthousiaste jeugdige bende waarvan de meesten zelf diabetes hebben.
Inderdaad, de 11e editie die door afdeling Brugge werd georganiseerd is een succes geweest.  Dat bleek uit de commentaren die op de evaluatieformulieren werden geschreven.  
Wandelen in de Brugse rand, in cijfers.
Hieronder vindt u enkele frappante cijfers:
- 85% van de wandelaars komt uit de regio van de plaatselijke afdeling.  
- Slechts 8,5% komt niet uit West-Vlaanderen .
- Slechts 14% kwam voor de eerste maal.   Voor 53% was het de vierde keer of zelfs meer.
- 9% van de deelnemers was niet vergezeld van een andere bekende.  We hopen dat deze mensen ook alsnog met andere deelnemers hebben kunnen praten
.- Slechts 30% van de deelnemers heeft de aankondiging in een krant opgemerkt. We hebben spijtig genoeg vastgesteld dat de pers niet wakker ligt van de Diabetes Liga.  Hier is nog heel wat werk aan de winkel.
- Anderzijds is 46% van onze deelnemers via mailings van onze afdeling op de hoogte gebracht.  
Gelieve het ons dus niet kwalijk te nemen als we u in de toekomst verder via e-mails zullen proberen te informeren over onze activiteiten.    Wie zijn/haar e-mailadres nog niet heeft bezorgd kan dit alsnog doen, zo blijft u verder op de hoogte van wat er leeft bij de Diabetes Liga – Afdeling Brugge;
Een laatste frappant cijfer is het feit dat 96,50% van onze deelnemers iemand kent met diabetes of zelf diabetes heeft.   En dit is nu waarvoor wij het doen.   De wandeling blijft mensen samenbrengen rond diabetes.  In een sfeer waar diabetes geen taboe is.  Een sfeer waar op een positieve manier het thema diabetes wordt aangekaart.  Het is een plaats waar mensen  met diabetes, hun vrienden en kennissen én sympathisanten van onze Diabetes Liga elkaar ontmoeten.
En dat is hartverwarmend, voor iedereen die erbij was.
PS:  de zon heeft ondertussen beloofd volgend jaar zelf te komen en zijn kat thuis te laten.
**********************************************************************

Wandelnamiddag in de Wingense bossen op 15 maart 2014
Een enthousiaste groep wandelaars namen deel aan een wandeling van 5 km OF 8 km. Niets anders dan blije gezichten en ontspannen keerden we terug naar de startplaats voor een babbel en en drankje.
website

 Woknamiddag 8 februari 2014
Een gezellige en heel leerrijke namiddag
KOOKWOKKEN FEB 2014 COLLAGEverkleind
****************************************************
WANDELDAG 17 NOVEMBER 2013 N.A.V
WERELDDIABETES DAG
Genieten van een zalige Assebroekse herfstwandeling
De Vlaamse Diabetes Vereniging is niet meer. Leve de Diabetes Liga!
Na 9 jaar wandelen onder de VDV-vlag werd de tiende editie de eersteling van de Diabetes Liga.
De Brugse medewerkers waren niet echt gelukkig met de nogal beperkte persaandacht op Wereld Diabetes Dag. Maar op zondag 18 november 2013 haalde afdeling Brugge een klinkende revanche!
De weergoden waren ons gunstig gezind (dit in tegenstelling tot de perslui). En meer moest dat niet zijn. Immers, dit jaar werd afgeweken van de vertrouwde paden in de onmiddellijke omgeving van de Brugse binnenstad en werd er gekozen voor een reeks wandelingen doorheen de wondermooie Brugse deelgemeente Assebroek. En droog weer was hierbij natuurlijk geen overbodige luxe.
De wandelaars konden starten tussen 12u en 15u. Er was keuze tussen wandelingen van 3km tot 11km. De mogelijkheid om slechts 3km te wan-delen was een schot in de roos want heel wat deelnemers, gezinnen met kinderen of ouderen die de lange afstanden niet zagen zitten, gaven de voorkeur aan deze korte voettocht. Als toemaatje wandelden ze doorheen de kinderboerderij. Jong en oud kon een bezoekje aan de boerderijdieren wel appreciëren.
De stevige stappers konden echter nog meer genieten van de Assebroekse natuur die fel werd gesmaakt door de talrijk opgedaagde sympathisanten van de Diabetes Liga. Vooral de Gemene Weidebeek maakte indruk want vele wandelaars lieten weten zeker terug te keren naar dit verborgen pareltje net op de grens met Sint-Kruis. Maar ook wandelen langs de oude spoorweg-bedding Brugge-Eeklo is altijd een belevenis.
Het werd een succes. 411 deelnemers konden dit getuigen. Ze hebben genoten van de wandelingen en soms nog meer van de schitterende sfeer in de start- en stopplaats Het Sparrenhof.
In de rand van de wandeltocht werd traditioneel een prijskamp ingericht. Ditmaal met een heel educatief maar ook ludiek karakter.
Amper één vijfde van de deelnemers wist dat naast Piet Huysentruyt, Ann Petersen en Halle Berry ook Elvis Presley en Neil Young diabetes hebben of hadden. De talrijke wandelaars die zelf diabetes hebben waren zelfs verheugd vast te stellen dat zo veel beroemde mensen ook lotgenoten zijn.
De medewerkers van afdeling Brugge mogen uiteindelijk dik tevreden zijn met de 10de editie van hun wandeldag. Een 10 op 10 voor allemaal, want opnieuw zijn we erin geslaagd om naast gezonde beweging en gezonde voeding ook heel veel mensen met elkaar in contact te brengen, dit allemaal rond het thema diabetes. En dat was toch de bedoeling?
wandeldag 2013

*************************************************************
WANDELDAG 18 NOVEMBER 2012 N.A.V
WERELDDIABETES DAG

 2012 11 18 wandeldag VDV 18 nov 2012

Het diabetesfestival werd op zondag 18 november afgesloten met de jaarlijkse hoogmis van onze afdeling, nl. de jaarlijkse wandeldag, editie nr. 9.
Niet minder dan 510 deelnemers hebben mee genoten van het mooie najaarsweer. En ze hebben het zich niet beklaagd.
De negende editie startte in een volledig nieuwe locatie, nl. het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries. Er was keuze tussen 4 afstanden van 6 tot 13 km. De kortste afstand genoot duidelijk de voorkeur wat erop wijst dat we mensen in beweging hebben gebracht die geen fervente stappers zijn. En dat was ook de bedoeling.
Ons team werd versterkt door 9 studenten verpleegkunde van de KHBO, wat geen overbodige luxe was. De sfeer was optimaal, de wandelingen werden vrijwel unaniem fel gesmaakt en 264 van de 510 deelnemers hebben ook deelgenomen aan een fotozoektocht.
Achteraf werd uitgebreid nagepraat in een optimale sfeer want in de start- en aankomstplaats was er nog van alles te beleven. Zo was er een VDV-infostand, kon de risicotest worden afgenomen, werden de uitgeleende stappentellers binnengebracht met de nodige commentaren, was er een tombola met toffe prijzen, enz…
De dag werd afgesloten zoals het ganse traject van het diabetesproject is verlopen: onder een positief gesternte en met alleen maar tevreden gezichten.
Tot slot willen we hierbij alle medewerkers van de Brugse afdeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging bedanken, evenals de zeer enthousiaste medewerkers van HABO, LMN Brugge-Oostende-Houtland, de KHBO en last but not least de stad Brugge. Het was een schitterende ervaring om met zoveel enthousiaste en gemotiveerde mensen samen te werken aan een prachtig project. Spijtig genoeg is hiermee diabetes niet uit de wereld geholpen. En daarom zullen wij van de VDV-Brugge ons verder blijven inzetten voor de mensen met diabetes in onze regio.

**********************************************************************************

FOTOZOEKTOCHT WERELD DIABETESDAG 2012

 In de rand van de wandeldag n.a.v. Wereld Diabetes Dag, op 18 november 2012, organiseerde de Brugse afdeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw voor de derde maal een fotozoektocht.

Het concept was dit jaar helemaal anders dan de vorige edities.
De deelnemers kregen 6 foto’s voorgeschoteld. Ze moesten de plaats vinden waar de foto’s werden genomen. Daar hadden we één of twee woorden verstopt. Met die woorden moest vervolgens een zin worden gevormd.

De volgende antwoorden waren correct:
- Gezonde voeding en beweging zijn belangrijk voor iedereen.
- Beweging en gezonde voeding zijn belangrijk voor iedereen.
- Gezonde voeding en beweging zijn voor iedereen belangrijk.
- Beweging en gezonde voeding zijn voor iedereen belangrijk.

De meeste antwoorden waren correct. Nochtans waren er een aantal deelnemers die de woorden wel hadden gevonden maar er toch iets anders van hadden gemaakt. Zo werd het woordje “zijn” af en toe vervangen door het woordje “is”, terwijl dit woord nergens te vinden was langs het parcours.

De schiftingsvraag moest dus uitsluitsel brengen. De vraag luidde als volgt:
Hoeveel oproepen (telefonisch, per e-mail, aan de balie in het diabeteshuis en per brief) heeft de Diabetes Infolijn al beantwoord sedert het ontstaan in 1996 tot en met 31/12/2011?

Het antwoord hierop was: exact 65.001!

Van de 510 deelnemers aan de wandeldag hebben 264 wandelaars hun antwoordformulier ingediend. Dit is meer dan de helft wat we een succes mogen noemen. Het is natuurlijk de vraag hoeveel mensen hun formulier niet hebben ingediend omdat ze niet alle foto’s hebben gevonden.

Dit is het eindklassement: antwoord schiftingsvraag

1e Martine Vandevelde, De Paallanden 9, 8310 Sint-Kruis 64500

2e Ann De Bruyckere, Rolklaverstraat 2, 8200 Brugge (1e VDV-lid) 62872

3e Wim Van Vlaenderen, Schepenhuisstraat 15, 9940 Evergem 62333

4e Demuynck Gerard, Kasteeldreef 18, 8210 Loppem 69696

Opmerkelijk is dat mevrouw Martine Vandevelde net als vorig jaar de eerste prijs in de wacht sleept.
Proficiat aan de winnaars.
Zij krijgen een boekenbon cadeau van de VDV-Brugge.

**************************************************************************************************************************************

- Wereld Diabetes Dag 14 november 2012 ***Infomarkt***

De Brugse stadshallen waren op Wereld Diabetes Dag the place to be.

diam met code 2

 Meer dan 600 mensen hebben op die dag een bezoek gebracht aan een heuse diabetesbeurs. Iedereen werd er ontvangen door de studenten afdeling Secretariaat-Talen van (school VHSI : vrij handels en sport instituut).

Vervolgens kwamen ze terecht bij een student verpleegkunde van de KHBO. Deze probeerde aan de hand van onze befaamde risicotest het risico op diabetes van de bezoeker te achterhalen. Daarna kon iedereen die het wenste ook zijn/haar glycemie laten bepalen met een vingerprik.
Zo’n 450 bezoekers durfden dit aan en hebben hiermee heel wat geleerd over het belang van een gezonde levensstijl bij de preventie van diabetes.
infom met code 1Alle bezoekers namen nadien uitgebreid de tijd om de beurs te bezoeken. Er waren diverse standen in verband met voeding, beweging, voetverzorging, eerstelijnshulp, diabetesmateriaal en zelfs de plaats die diabetes inneemt in onze geschiedenis. Uiteraard nam de VDV een prominente plaats in op deze beurs.
Er heerste een schitterende sfeer, met dank aan alle medewerkers en standhouders.
***Toneel: “Nu zegt hij lieveke”***
Als afsluiter van een geslaagde dag bracht Marleen Maes een monoloog waarin ze een partner speelde van iemand met diabetes type2.
De 90 toeschouwers hebben genoten van een zeer herkenbaar verhaal met een lach en een traan. Achteraf konden alle emoties worden weggespoeld met een drankje aangeboden door de stad Brugge. Het einde van een geslaagde dag

**************************************************************************************************************************************

Diabetes@school

op donderdag 4 oktober 2012

 diab3 

Het startschot van de diabetescampagne werd gegeven in het AZ Sint-Jan.  De infoavond voor leerkrachten en kinderverzorgers kon rekenen op de belangstelling van niet minder dan  90 deelnemers.   Een voordracht van dr. Depoorter werd gevolgd door enkele workshops waarin de aanwezige opvoeders op een heel praktische manier konden kennismaken met de wondere wereld van het kind met diabetes. 

De commentaren achteraf maakten duidelijk dat er grote nood is aan dergelijke  informatieavonden. Volgend schooljaar zal zeker opnieuw een dergelijke

infoavond plaatsvinden.

 

**********************************************************************************

VDV FIETSTOCHT - 24 JUNI 2012

We mochten volgende tekst ontvangen die meteen bevestigt dat een VDV fietstocht onder een dreigende wolkenhemel toch een heel toffe rit wordt.

"De eerste fietstocht is voor ons goed verlopen.
Goed gezeldschap en zeer goede sfeer,wij waren zeer tevreden.
Zeker voor herhaling vaatbaar. "
collage fietstocht 

************************************************************

Terugblik Gezinsdag 20 mei 2012

4


Alle ouders werden verwelkomd met een kopje koffie.
Daarna kregen we interactieve voordracht door Annemie Van de Sompel in verband met gezonde voeding. Deze was heel boeiend... en werd leuk gegeven. Wie Annemie kent, weet dit ...
Het leuke eraan was dat ouders zoveel weten over de voeding.
Naderhand werden we uitgenodigd door de kinderen in het restaurant 'De Zoete Inval' om een alcoholvrij aperitiefje te nuttigen met gezonde hapjes erbij.
Toen mochten we aanschuiven aan het buffet en kregen we een gezonde pasta met vis of vlees, salades, ... , door de kinderen gemaakt.
Als dessert kregen we een frambozenmousse en fruitspies.
We hebben dus lekker gegeten.
Er waren volksspellen voorzien en de winnaars (alle kids) mochten een prijs ontvangen!
De dag was een moment om kennis te maken met ouders van kinderen, in dezelfde situatie. Het doet deugd om eens begrepen te worden!
Dit is voor ons voor herhaling vatbaar.
Het enige spijtige was dat het vroeg afgelopen was.
**************************************

Zaterdag 5 mei 2012,
Wit-Gele Kruis - Annuntiatenstraat 47 - 8000 Brugge 
was "the place to be" voor  

voetverzorging tips website

Podologe Virginie Boudolf en diabetes educator Marleen Savat gaven uitleg  wat preventief gedaan kan worden (verzorging, goed schoeisel uitkiezen, ..)

In een tweede deel gaf Orthopedisch technieker Steven Loosveld meer uitleg over hoe aangepaste voet kledij aangemaakt wordt. Aansluitend werd ook de gelegenheid geboden om onder begeleiding de voeten te wassen. We blikken terug op een geslaagde namiddag.
 collage voetverzorging

******************************************
zaterdag 4 februari 2012 -  Kookdemontratie :
"Vergeten groenten"

Voorwoord.
Niettegenstaande het gure winterweer en een wit sneeuwtapijt kwamen alle ingeschrevenen opdagen voor een leerrijke kooknamiddag in een aangename sfeer.
Het recept kan jehier nog eens nalezen en nog beter uitproberen. Veel succes :
kookdemonstratie februari 2012

Er zijn heel veel groenten in onze winkels verkrijgbaar. Aan aanbod is er zeker geen gebrek. Eigenlijk hebben we bijna een overaanbod.
Toch zijn er groentesoorten die we zelden of nooit gebruiken of zelfs niet kennen.
Een aantal daarvan zijn al heel oud en zowat vergeten.
Heel veel van deze groenten zijn van onze eigen streek, worden soms als sierplant in onze tuinen teruggevonden, anderen groeien gewoon in de wegbermen of langs waterkanten.

Het spreekwoord “onbekend maakt onbemind” is ook hier van toepassing.
Heel wat mensen kennen kroot niet maar rode biet wel, postelein, suikerij of suikerbrood (familie van witloof).
Rabarber staat bij velen in de tuin of grootmoeders’ tuin.

Daarom hier een aantal soorten waarmee we een gerecht zullen klaarmaken.

Aardpeer                  
Mierikswortel
Pastinaak
Postelein
Rammenas
Warmoes

Recepten :
Aardpeer of topinambour (helianthus tuberosus)
Dit is een knolgewas, vaste plant, met bloemen die lijken op het kleine zusje van een zonnebloem.
De naam is Grieks : helianthus : helios of zon en anthos of bloem. Tuberosus betekent knoldragend.
Dus een knoldragende zonnebloem.

De oorsprong is te vinden in Noord – Amerika, eerste beschrijving in 1605 door Samuel de Champlain, een Franse ontdekkingsreiziger.
Hij ontdekte het gewas bij de Huron – indianen.
Via Frankrijk is het dan bij ons terecht gekomen.

Mierikswortel (Armoracia rusticana)
Dit is een soort penwortel, wit van kleur.
Reeds 3000 jaar geleden was deze wortel bekend bij de Oude Grieken.
Op heden is de wortel algemeen verspreid in Noord – en Centraal Europa.
Maar de oorsprong van de wortel die wij hier nu kennen komt uit de Verenigde Staten namelijk uit het stroomgebied van de Missisippi.
Duitse immigranten hebben deze plant rond 1800 naar hier meegebracht.
De plant groeit eigenlijk in het wild langs rivieroevers.

De wortel heeft een pittige smaak en dit komt door de mosterdolieglycosiden die erin aanwezig zijn. Daardoor kan het zijn dat mensen met een gevoelige maag er wat last van hebben.

In de Joodse keuken is de wortel ook goed gekend.
Tijdens het paasfeest (Pesach) wordt het in een gerecht gebruikt als bitter kruid.

Ook in Japan kent men een wortel die een variant is op de mierikswortel, nl wasabi, die in sushi – gerechten gebruikt wordt.
De bloeitijd is mei – juni maar de wortel is het hele jaar te verkrijgen.

Pastinaak (Pastinaca Sativa) 
 
Deze groente wordt ook wel de witte wortel genoemd.
Soms worden de woorden paternakel of pasternaken ook gebruikt. pastinaak test

Volgens sommige bronnen is de pastinaak de voorloper van de aardappel en lange tijd het hoofdvoedsel geweest bij heel veel gewone mensen.

De pastinaak is heel goed gekend in Engeland, waar het in grote getale geteeld wordt.
De plant heeft van ver het uitzicht van een selderplant en heeft gele bloemen.
De bloem behoort tot de schermbloemigen.

De pastinaak teelt zeer goed in kalkhoudende grond en is lang de wegbermen te vinden.

De groente heeft het voordeel winterhard te zijn en kan tot in het voorjaar in de grond blijven staan. Sommige tuinders beweren zelfs dat het aroma van de wortel een deel bepaald wordt door de vorst in de winter.

Postelein (Postulaca sativa)
Deze groente of volgens sommigen kruid is van oorsprong uit Azië.
Er bestaat zowel winter – als zomerpostelein.

Het is een groente die heel gemakkelijk te telen is in de tuin, maar in losse grond, niet in kleigronden en in een zonnig gedeelte van de tuin.

Postelein kan zowel koud in salade versneden worden als gebruikt worden in een warm gerecht.

Rammenas
Daarin bestaan 2 soorten : de zwarte rammenas (Raphanus sativus Niger) en de witte rammenas (Raphanus sativus albus)

Dit is een zeer oud gewas.
Reeds 4000 jaar geleden werd er al rammenas gekweekt bij de Egyptenaren. De plant is terug te vinden als afbeelding op veel wandschilderijen en in graven.

In Duitsland is de plant nog veel meer algemeen verspreid dan bij ons.

Ook aan de Middellandse Zee is de plant goed gekend.

De knol, die familie is van de radijs, is fris en scherp van smaak.
Meestal wordt het dan zoals de radijs rauw gegeten, maar het kan perfect gebruikt worden in een warm gerecht.

Warmoes of soms snijbiet genoemd
De warmoes is eigenlijk niet volledig hetzelfde als de snijbiet. Warmoesbladen hebben een veel dikkere nerf dan de snijbiet.
Qua smaak is er wel een grote overeenkomst.
De groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

De groente is nitraatrijk en daardoor is heropwarmen niet aan te raden (zoals spinazie).

Warmoes is soms moeilijker te krijgen, maar dan kan de groente vervangen worden door Chinese kool.

Bereiding
Kipschotel met aardpeer en curry

Voor 4 personen
Voor 1 persoon : 290 kcal of 1210 kJ    
33g Eiwit
15g Vet
6,2g Koolhydraten (1/2 Kh – portie)

4,3g voedingsvezel

Benodigdheden : 2 eetlepels olijfolie
Ongeveer 600g kippenfilet
250g aardpeer
1 grote wortel
1 stengel bleekselderij
1 grote ui
Gemberwortel : 1 cm raspen
1 teentje knoflook
2 eetlepels rode currypasta (kan vervangen worden door currypoeder)
1/2l kippenbouillon
2 eetlepels verse koriander
Eventueel zout
Kan met sambal trassi op smaak gebracht worden (niet noodzakelijk)

Werkwijze : Maak alle groenten schoon en snijd ze in dobbelstenen.
Maak de kippenfilet schoon en snijd in reepjes.
Verhit de olie en bak de kippenreepjes goudbruin.
Voeg de groenten toe en laat meestoven.
Pers het lookteentje, rasp de gember en voeg aan de mengeling toe samen
Met de kerriepasta en eventueel wat zout.
Blijf ongeveer een minuut goed dooreenroeren op hoog vuur.
Voeg de kippenbouillon toe en zet op een zacht vuurtje.
Laat alles samen garen gedurende ongeveer 10 minuten.
Breng het gerecht op smaak met fijngesneden koriander.

Tip : Dien het gerecht op met rijst of couscous.

Rammenas in de oven
Voor 4 personen

Per portie : 242 kcal of 1005 kJ
11g Eiwit
15g Vet
15,5g Koolhydraten (1 ¼ portie)
1,25g voedingsvezel

Benodigdheden : 2 rammenassen
Citroensap
2 eetlepels vloeibare margarine of olijfolie
2 eetlepels bloem
1/2dl halfvolle melk
2 ½ dl kookvocht van de rammenassen
100 g magere geraspte kaas
Mespuntje kerriepoeder
Peper, zout en nootmuskaat

Werkwijze : Maak de rammenassen schoon, snijd ze in schijfjes van ongeveer 2 centimeter.
Meng ongeveer 3 dl water met citroensap en eventueel een beetje zout en kook
hierin de schijfjes gedurende 10 minuten.
Giet ze af en hou het kookvocht bij.
Verhit de margarine of de olie (of een combinatie van beide), voeg de bloem
toe en maak al roeren met het kookvocht en de melk een gladde saus.
Breng op smaak met peper, nootmuskaat, kerriepoeder en een eventueel zout.
Voeg de helft van de kaas toe en roer goed om.
Meng de saus onder de rammenasschijfjes en breng in een ovenschotel.
Bestrooi het gerecht met de andere helft van de kaas.
Plaats het gerecht onder de grill en laat de kaas smelten en lichtjes kleuren.

Pastinaaksoep met appel
Voor 4 personen

Voor 1 persoon : 175 kcal of 740 kJ

5,5g Eiwit
5,2g Vet
27g Koolhydraten (ongeveer 2 koolhydraatporties)
7,3g voedingsvezel

Benodigdheden : ½ kg pastinaak
2 middelgrote appels
2 grote uien
½ stengel bleekselderij
1 l kippenbouillon
2 dl halfvolle melk
1 eetlepel vloeibare margarine
1 eetlepel verse gehakte peterselie of diepvries
Laurier en tijm
Peper en eventueel zout

Werkwijze : Maak de groenten schoon en snijd ze grof, hou de ui apart.
Verhit de margarine en stoof de ui.
Maak ondertussen de appels schoon en snijd in grove stukken.
Voeg de appelstukken toe en laat even meestoven.
Voeg de pastinaakstukken en de stukken bleekselderij toe en laat even
meestoven.
Giet de kippenbouillon bij de groenten, voeg tijm en laurier toe en laat zachtjes
sudderen gedurende 20 minuten.
Mix de soep en voeg de melk toe.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg, net voor het opdienen, de peterselie toe.

Kabeljauw met venkel en mierikswortel
Voor 4 personen

venkel met cVoor 1 persoon : 187 kcal of 780 kJ
34,6g Eiwit
3,7g Vet
3,5g Koolhydraten (1/3 Koolhydraat – portie)
2,2 g voedingsvezel

Benodigdheden : 800g kabeljauw
Olijfolie
1 kleine venkel
2 grote uien
½ mierikswortel
½ rode paprika
½ courgette
Peper en eventueel zout
Visbouillon
Bieslook

Werkwijze : Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine blokjes.
Spoel de kabeljauw onder koud water en dep het droog.
Snijd de kabeljauw in gelijke grove stukken.
Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de groenten aan.
Leg de kabeljauwstukken op de groenten en overgiet met visbouillon.
Laat het gerecht ongeveer 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Werk af met gesnipperde bieslook.

Soep van winterpostelein
Voor 4 personen

Voor 1 persoon : 38 kcal of 163 kJ
3,7 g Eiwit
0,3 g Vet
5 g Koolhydraten (1/2 koolhydraat – portie)
5,1 g voedingsvezel

Benodigdheden : ½ kg winterpostelein
2 grote uien
1 wit van prei
1l kippenbouillon
Peper en eventueel zout
1 lepel olijfolie

Werkwijze : Maak de groenten schoon.
Verhit de olijfolie in een pot en stoof de uien aan. Voeg de prei eraan toe
En laat even meestoven.
Voeg als laatste de postelein erbij en laat even meestoven.
Giet de kippenbouillon bij de groenten en laat 10 minuten gaar koken.
Mix de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout. 

Warmoes met ham en kaas
Voor 4 personen

Voor 1 persoon : 224 kcal of 942 kJ
27 g Eiwit
7,6 g Vet
11,8 g Koolhydraten (1 koolhydraatportie)
2,6 g voedingsvezel

Benodigdheden : 400g snijbiet of warmoes
2 eetlepels vers citroensap
100g magere gemalen kaas
200g gekookte ham in blokjes
½ l magere melk
1 eetlepel tarwebloem
1 eetlepel vetstof
Peper, nootmuskaat en eventueel zout

Werkwijze : Maak de snijbiet of warmoes schoon. Verwijder de hardste delen van de
Nerven.
Snijd de warmoes in lange repen.
Kook de warmoes in een weinig water gedurende 5 minuten.
Laat daarna uitlekken. Maak ondertussen de saus.
Maak een roux met vetstof en bloem en voeg langzaam de melk eraan toe.
Meng de ¾ van de kaas eronder en breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout.
Voeg de warmoes en de ham eraan toe en meng goed onder elkaar.
Breng het geheel in een ovenschotel en overdek met de rest van de gemalen
Kaas.
Plaats de schotel nog even onder de grill en doen dan onmiddellijk op. 
*************************************************************

Verslag wandeldag VDV Brugge n.a.v. Wereld Diabetes Dag november 2011
Op een neuslengte van de magische grens
Na twee kletsnatte jaren bleek dit jaar de zon eindelijk weer op de afspraak te zijn. Dat waren de voorspellingen althans. De dagen voor D-day waren schitterend en lieten alvast het beste verhopen voor de wandeldag.
Zondagmorgen was de zon al vroeg van de partij, maar vanaf 10u30 kregen we echter bezoek van een ongenode gast: de mist! Als een donderslag bij heldere hemel kwam hij opzetten vanuit het oosten. Hij bracht de kilte mee en maakte het heel wat minder aangenaam om te wandelen. Het zou toch weer niet waar zijn zeker.

Twee dagen vóór 13/11 waren enkele medewerkers druk in de weer geweest om alle routes af te pijlen en de start- en stopplaatsen klaar te maken voor een schitterend wandelfeest. Ze hadden bergen werk verzet en konden hierbij genieten van een schitterende najaarszon.
En nu, na het vele harde labeur, was daar die verdomde mist. Het werd dus weer bang afwachten of de wan-delaars bereid zouden zijn om hun luie stoel te verlaten en mee te stappen en zo hun steentje bij te dragen om diabetes wat onder de aandacht te brengen. 308983 2401124078869 1574070645 32254940 333851683 n
Alle medewerkers waren in ieder geval paraat. Na een traditionele gezamenlijke maaltijd in de Yachtclub Flandria, die al even traditioneel de groepssfeer een boost gaf, ging iedereen zich alvast klaar maken om de wandelaars te ontvangen.

En vanaf 12u30 was het zover. De eerste wandelaars kwamen eraan, al trappelend van ongeduld om eraan te beginnen. De VDV-medewerkers slaakten een zucht van verlichting. Ze kwamen eraan. De mist zou ze toch niet tegenhouden. Oef.
We konden de eerste wandelaars nog net tegenhouden tot 12u45 maar toen was er geen houden meer aan. Een kwart te vroeg begonnen de eerste inschrijvingen en de volgende twee uren werden een hectisch parcours voor de mensen aan de inschrijvingstafel.
296915 2401130559031 1574070645 32254971 471909677 n
Naast de inschrijvingstafel bevond zich een tombola ten voordele van de plaatselijke afdeling. Dit werd direct een succes. Daarnaast werd de nieuwe sleutelhanger Prikje én zijn grote broer Big Prikje verkocht.
307235 2401125638908 1574070645 32254947 1797349366 n 
305111 2401132359076 1574070645 32254980 195133767 n
Prikje blijkt goed in de markt te liggen. Tenslotte werden tientallen stappentellers uitgeleend. Zo konden de deelnemers zelf registreren hoeveel stappen ze zouden doen die namiddag.
317549 2401133599107 1574070645 32254987 1010633631 n
Het werd uiteindelijk een schitterende namiddag. De teller stopte uiteindelijk op 581, op een neuslengte van de magische grens van 600 deelnemers…. Maar dat kon de pret niet drukken.
378 deelnemers, d.i. 65% van alle wandelaars, namen ook deel aan een leuke en leerzame fotozoektocht.
DSC03061
Langsheen het parcours waren 2 stopplaatsen.
In het dienstencentrum De Balsemboom heerste urenlang een gezellige drukte. Men kon er zijn/haar controlekaartje inwisselen voor een appel en een lekkere kop koffie of thee drinken. De vele kinderen, niet minder dan 64 van minder dan 12 jaar, kregen er één of meerdere ballonnen terwijl ook de ouders een ballon konden oplaten om iedereen te laten zien dat ze onze acties voor mensen met diabetes steunen.
DSC03077
De tweede stopplaats, voor de strafste stappers van 11 of 13 km, was de school De Spycker. Iets minder volk, maar een even gezellige sfeer. Ook daar kon men een appel krijgen of iets drinken. Daarenboven had de echtgenote van één van de bestuursleden een lekkere taart gemaakt met zoetmiddelen. Deze werd fel gesmaakt, niet in het minst omdat de deelnemers konden vaststellen hoeveel koolhydraatporties een stuk bevatte.

De wandeldag werd tenslotte afgesloten in een volgepakte Yachtclub Flandria. Daar werden 2 grote Prikjes verloot onder de kopers van onze mascotte.
Collage prikje
Er werden 165 evaluatieformulieren ingevuld, informatie uitge-wisseld over diabetes en de VDV, een bezoekje gebracht aan de podoloog, een massa ervaringen uitgewisseld en vooral intens genoten van de schitterende sfeer.

We blikken met een voldaan gevoel terug op een prachtige dag. Een dag waarin we geslaagd zijn in onze doelstellingen. We hebben mensen in beweging gebracht.

DSC03059

We hebben hen duidelijk gemaakt dat dit belangrijk is bij de behandeling en preventie van diabetes. We hebben mensen samen gebracht rond het thema diabetes. We hebben ze doen praten over diabetes. En we hebben ook vastgesteld dat mensen met diabetes alles aankunnen , als ze het maar willen. We hebben het thema diabetes weer op de kaart gezet.

Tot slot ook nog een bedanking aan alle medewerkers die er een prachtig diabetesfeest van hebben gemaakt. Niet in het minst de parkeerwachters,
PARKING
want die hebben het meest de koude mist moeten trotseren. Ook een dikke pluim voor de jeugdige medewerkers in de Balsemboom die hun vrije weekend opofferden voor vrijwilligerswerk ten voordele van onze geliefde vereniging.

En de mist? Die was er laat in de avond nog steeds. Maar hij heeft het niet gewonnen op de 581 wandelaars. de deelnemers kwamen van overal uit West en Oost Vlaanderen. Er waren ook enkele dapperen uit Vlaams Brabant en Limburg.

Tegen zo’n enthousiasme waren de weerelementen niet opgewassen.

Geert Van Vlaenderen 
***************************************************************************************************** 

Opleiding Diabetes@school op 7 oktober 2011
Hoe VDV-Brugge de leraars een handje toesteekt

Op 7 oktober 2011 organiseerde de Brugse VDV-afdeling de tweede editie van de lerarenopleiding in het kader van het project “Diabetes@school”.
Waar er vorig jaar 45 deelnemers waren mochten we dit jaar zowat het dubbel aantal deelnemers verwelkomen. Onder de aanwezigen waren ook een 30-tal studenten die, als alles goed gaat, volgend jaar voor de klas zullen staan.
Vormingsavond leerkrachten oktober 2011  nummer2

Onder het motto “waarom iets veranderen als het goed is” werd het concept van vorig jaar praktisch volledig ongewijzigd toegepast. We waren opnieuw te gast in het auditorium van het AZ Sint-Jan.
Het eerste deel van de opleiding bestond uit een zeer duidelijke en gestructureerde uiteenzetting van dr. Depoorter over wat diabetes precies is en over de dagdagelijkse omgang met kinderen met diabetes.
Vormingsavond leerkrachten oktober 20111  nummer 1
Voor heel wat aanwezigen was dit compleet onontgonnen gebied. Na het einde van de voordracht kregen de deelnemers een gratis werkboekje, een bruikbare handleiding om de leraars bij te staan tijdens de schooldagen.
Daarna konden alle aanwezigen deelnemen aan enkele workshops. Deze hadden de bedoeling om de leerkrachten te laten kennismaken met het testen, spuiten en de voedingsgewoonten van kinderen met diabetes. Ook de glucagenspuit werd gedemonstreerd terwijl een jeugdige diabeet vertelde over zijn ervaringen met de insulinepomp.
Vormingsavond leerkrachten oktober 2011  NUMMER 3

Voor heel veel aanwezigen was het een openbaring om kennis te maken met de glucosetests. Hier en daar moest worden afgerekend met de schrik voor de prik wat de betrokkenen des te meer deed inzien dat het niet evident is voor een kind om hier iedere dag mee te moeten omgaan.
Vormingsavond leerkrachten oktober 2011  NUMMER 4
Een drankje én een korte film maakten het plaatje compleet. De deelnemers die achteraf nog even een bezoekje brachten aan de VDV-stand waren unaniem: deze opleiding is een must voor iedere leerkracht van een kind met diabetes!
Dit initiatief wordt dan ook herhaald op donderdag 4 oktober 2012. Ook heel wat andere plaatselijke VDV-afdelingen zijn van plan om dergelijke opleiding te organiseren in 2012. Het kan de kinderen met diabetes alleen maar ten goede komen. 
*********************************************************

Gezinsfietstocht 26 juni 2011
Damme - Sluis - Damme

- Natuur - Water - Rustige wegen -
VDV bestuurleden bezorgen de deelnemers een veilige rit .
Fietstocht VDV fietstocht 26 ju,i 2011 1 zonder tekst

 Groepswandelingen Loppem 16 april 2011 -  "Elke stap telt

GROEPSWANDELINGEN DIABETES 16 APRIL 2011  collage 1

Dia-weetjes voor diabeetjes
- Uitdagingen bij de behandeling van kinderen met diabetes -
Zondag 10 april 2011
Familiepark De Sierk Klemskerke (De Haan)

Kinderen met diabetes én hun ganse gezin kwamen samen voor een toffe gezinsnamiddag.
Terwijl de ouders in een gezellige picknicktent heel wat bijleerden over de diabetes van hun kind,
konden de kinderen de ganse namiddag ravotten in het prachtige thema-speelterrein.
De VDV-medewerkers waren steeds in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

collage 1

collage 2

collage 3

Op zaterdag 19 maart 2011 vond het startmoment : “Elke stap telt” plaats.

Wij mochten een enthousiaste groep deelnemers verwelkomen die na de voordracht en informatie over de stappenteller overtuigd waren over de onschatbare waarde van : “Bewegen met diabetes”

collage eerste bijeenkomst kopie
HEERLIJK WANDELEN IN DE NATTE, GROENE BRUGSE RAND

Voor de editie 2010 van Wereld Diabetes Dag heeft afdeling Brugge gekozen voor een wandeling door Assebroek, langs het kanaal Brugge-Oostende en doorheen het natuurgebied De Gemene Weidebeek. Vooral het natuurgebied moest het koninginnenstuk worden, maar het was ook de zwakke plek van de organisatie. De regen zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. We hielden ons hart vast.

Woensdag 10/11/2010: we voelen al nattigheid.
Het regent zowat de ganse dag en de voorspellingen beloven weinig verbetering voor de nabije toekomst. Enig lichtpuntje: Frank Deboosere voorspelt pas tegen zondagmiddag opklaringen vanuit het westen, dus eerst bij ons. We houden onze vingers gekruist.

Donderdag 11/11/2010: de onheilspellende berichten stromen binnen, samen met de regen.
Het water valt met bakken uit de hemel. En alsof het niet genoeg is raast er een storm over het Vlaamse land.
"We beslissen om nog een laatste mail te sturen naar 850 leden en sympathisanten van de VDV om hen alsnog te motiveren om zondag te komen meewandelen."
Enig lichtpuntje: Frank Deboosere blijft bij zijn voorspelling voor zondagmiddag. Wie weet. We duimen met z’n allen, zij het met een piepklein hartje.

Vrijdag 12/11/2010: we voelen de bui al hangen.
Nochtans start de dag met een waterig zonnetje. Maar de voorspellingen beloven ons bakken water in de namiddag. We trekken met enkele medewerkers naar het natuurgebied om de schade op te meten. Tot onze verbazing, én opluchting, valt het best mee. Met aangepast schoeisel kan zeker worden gewandeld. Die ochtend starten we ook met het afpijlen van de route in het natuurgebied, nu het even droog is.
Het lichtpuntje van Frank Deboosere blijft op post. We blijven hopen en duimen…

Zaterdag 13/11/2010: waar blijft dat water toch vandaan komen?
Eigenlijk valt het nog mee. De ganse dag wordt de route afgepijld, soms in de regen dan weer in een bemoedigende opklaring. Alles loopt volgens plan.
En jawel: Frank Deboosere is daar weer met zijn lichtpuntje. Zou het toch waar zijn?

Zondag 14/11/2010: Frank Deboosere verplaatst het lichtpuntje naar de andere kant van het land! Hij beweert dat we in West-Vlaanderen de ganse dag regen krijgen! De moed zinkt ons in de schoenen.
Maar eenmaal het Brugse VDV-team is samengekomen op de startplaats, de Yachtclub Flandria, zien we het weer zitten. Iedereen is op post, mateloos enthousiast. We geloven erin, want de lucht ziet er wel dreigend uit maar de regen blijft vooralsnog in de wolken hangen.

 opn1

Zou het dan toch waar zijn? Maar wie zou het aandurven om toch te komen wandelen?
Als alles in gereedheid is gebracht is het nog enkel bang afwachten tot de eerste wandelaars komen.
opn2

En ja hoor. Traditiegetrouw komen de vroege vogels rond 12u30, ruim een half uur vóór de officiële start, binnengesijpeld, trappelend om eraan te beginnen. Het doet deugd om de wandelaars druppelsgewijs te zien toekomen, allemaal glimlachend want ze willen de jaarlijkse wandeldag van de VDV niet missen. En al die nattigheid willen ze er wel bij nemen terwijl ze hun 6, 10 of 12 km zullen wandelen.
Iedereen krijgt bij de inschrijving een deelnemingsformulier voor een fotozoektocht. Deze wordt fel gesmaakt want meer dan 2/3 van de deelnemers zullen hieraan deelnemen.
Om 15u worden de inschrijvingen afgesloten. De teller stopt op 311. Vanaf 15u zijn alle 311 moedigen op stap. Spijtig dat de weersvoorspellingen te pessimistisch waren want uiteindelijk vallen de weersomstandigheden nog best mee. Alhoewel om 16u30 die dekselse weergoden beslissen om de hemelsluizen nog eens open te zetten. De ongelukkigen die op dat ogenblik de Yachtclub nog niet hebben bereikt zijn kletsnat. Maar ze verliezen er het goede humeur niet bij. Allemaal zijn de wandelaars heel enthousiast. Ze vertellen dat ze gastvrij zijn ontvangen in de stopplaats Het Sparrenhof. Op die plaats, waar de wandelaars van de lange afstanden 2 maal halt hebben gehouden, kon iedereen even rusten bij een lekkere pot dampende koffie of bij een lekker glaasje cola, bij voorkeur light. In Het Sparrenhof smullen alle wandelaars van de lekkere appels, gratis aangeboden door de VDV, en wordt in een gezellige sfeer verbroederd met de andere wandelaars. Sparrenhof 2

Diezelfde gezelligheid in de Yachtclub Flandria zorgt er ook voor dat het nog een lange tijd zeer druk is aan de aankomst. Daar vertellen de deelnemers hun wedervaren en kopen ze nog een lotje van de tombola om zo afdeling Brugge te steunen.

 OPN3

 OPN4

17 deelnemers hebben ook hun wandeling afgehaspeld met een stappenteller, dit in het kader van ons project “Elke stap telt” dat in het voorjaar van 2011 van start gaat. Ook hier één en al positieve reacties.
opn5

 Wat hebben we nu geleerd op Wereld Diabetes Dag 2010?
- Ten eerste: luister zo min mogelijk naar de weersvoorspellingen indien je iets organiseert. Het maakt je nodeloos nerveus.
- Ten tweede: de wandeldag is naast een wandelevenement ook een sociaal gebeuren waar diabetes centraal staat. Naast de 311 wandelaars waren immers ook heel wat sympathisanten die ook langskwamen om ons te steunen en een gezellige namiddag te beleven.
- Ten derde: diabeten zijn van geen kleintje vervaard. Ze laten zich niet snel ontmoedigen door tegenslagen zoals slechte weersomstandigheden. Dit enthousiasme en doorzettingsvermogen van de 311 deelnemers én de 24 Brugse VDV-medewerkers hebben de wandeldag weer een onvergetelijke gebeurtenis gemaakt. We zien al weer uit naar volgend jaar! EINDE

opn6 

Verslag Brugsch Handelsblad - Getuigenis 11 jarig meisje over haar leven met Diabetes naar aanleiding Wereld Diabetes Dag op 14 november 2010. 

     Klik op titel hierna  
BRUGSCH HANDELSBLAD WANDELING 14112010.pdf"

------------------------------------------------------------------------------------------
Vormingsavond “Diabetes @ school” 
   

Donderdagavond 7 oktober 2010 was het auditorium van het AZ Sint-Jan the place to be voor het onderwijzend personeel dat een kind met diabetes in zijn of haar klas heeft.
Op uitnodiging van de Brugse afdeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw kon het lerarenkorps van Brugge en wijde omgeving deelnemen aan een informatie-avond over diabetes op school.
45 mensen uit de onderwijssector tekenden present. Naast leraars waren ook een aantal CLB-medewerkers aanwezig.
Het programma startte met een voordracht door dr. Sylvia De Poorter, kinderarts en diabetoloog. Deze probeerde op een eenvoudige manier uit te leggen wat diabetes is en wat de invloed is op het dagelijkse leven van de jonge diabeten. De hypo, de hyper, de glucagen, de insulinespuit, de insulinepomp,… alle items van de diabetesbehandeling kwamen aan bod.
De dokter legde er wel de nadruk op dat iedere diabeet anders is en dat alles moet worden besproken met de ouders.
Na een vragenronde kon iedereen deelnemen aan enkele workshops. Zo kon iedereen aan den lijve ondervinden hoe een glycemiecontrole aanvoelt, hoe je op de juiste manier een insulinespuit geeft en hoe je glucagen toedient.
Een jonge diabeet demonstreerde wat een insulinepomp is en hoe deze werkt.
En wie er niet genoeg van kreeg kon in het auditorium ook nog een filmpje over diabetes meepikken.
Bij een drankje kon tot slot nog wat worden nagepraat. Zowat alle aanwezigen maakten hier dankbaar gebruik van, want het was duidelijk dat iedereen hard op zoek was naar informatie en documentatie. Tijdens de gesprekken kwamen heel wat vragen naar boven waaruit blijkt dat er een grote behoefte is bij het onderwijzend personeel om eens te praten over de diabetesproblematiek op school.
Als uitsmijter konden alle geïnteresseerden intekenen voor een leerlingenpakket dat zal worden samengesteld op maat van de scholen die één of meerdere diabeten onder hun leerlingen tellen. Niet minder dan 35 mensen hebben uitdrukkelijk gevraagd om dit pakket te mogen ontvangen.
Verder is het ook de bedoeling om op termijn een lessenpakket samen te stellen dat in de scholen kan worden gebruikt om diabetes bespreekbaar te maken in de klas.
De info-avond werd voorbereid door een werkgroep, bestaande uit een kinderarts (adviserend bestuurslid van PA Brugge), bestuursleden van VDV-Brugge, enkele educatoren en zelfs externe medewerkers uit de onderwijssector.
Deze mensen kunnen met een tevreden gevoel terugblikken op een geslaagde avond.
Maar hiermee is hun werk nog lang niet af. Integendeel. Uit de evaluatieformulieren én de commentaren achteraf is duidelijk gebleken dat deze informatie-avond wel degelijk tegemoet komt aan een reële vraag die leeft in de onderwijssector. Een vraag naar meer informatie en begeleiding. Meer en meer groeit het besef dat de mensen uit het onderwijs ons nodig hebben. Het is dan ook onze plicht als VDV om hieraan verder te werken. En dat zijn we bij VDV-Brugge ook van plan. 

Ook in 2011 wordt opnieuw een avond ingericht :

Vormingsavond “Diabetes @ school"

Info : klik op deze link.
VORMINGSAVONDvormingsavond5VORMINGSAVOND KLEIN

Gezinsfietstocht Vlaamse Diabetes Vereniging

          afdeling Brugge - 8 augustus 2010                      

“Uitstel is geen afstel”, op 8 augustus kregen we een herkansing om de afgelaste fietstocht (door hevige regen) op 6 juni 2010 alsnog te laten doorgaan.
Een enthousiaste groep was aanwezig op de afspraak voor een deugddoende fietstocht. Alles was tot in de puntjes voorbereid (aangeven tempo, bewaking oversteekplaatsen, een volgwagen, een diabetesdeskundige) niets werd aan het toeval overgelaten om een vlekkeloze namiddag te beleven en ja het is gelukt. Een groepsfoto mocht niet ontbreken en heel voldaan bereikten we allen terug onze startplaats na ongeveer 37 km, alle deelnemers waren heel tevreden over het vlotte verloop, dat smaakt naar meer ….. waren de lovende woorden.
Wens jij ook eens deze fietsroute te verkennen vind je hier het plan en de wegbeschrijving . 
COLLAGE BIJGEKNIPT5

P103079150

 

P1030802verkleindB

  

P103079050

   - 18 Juni 2010 -
VDV neemt deel aan de Mini-Nacht van West Vlaanderen,  fijn om in groep mee te wandelen, op naar volgend jaar, misschien komen jullie dan ook ! 
collage11

14 Mei 2010
Zoektocht - Wandeltocht - Loppem

 Klik op onderstreepte tekst "krantenartikel"

 krantenartikel wandeltocht 14052010 Loppem.pdf

 DSC02210gepaint  

Dia-weetjes voor diabeetjes
Gezinsnamiddag in kinderboerderij De Pierlapont te Loppem
Op zondag 28 maart 2010 was kinderboerderij De Pierlapont the place to be voor West-Vlaamse kinderen met diabetes én hun ouders.

Vanaf 13u30 werd de kinderboerderij omgetoverd in een ware VDV-burcht.

Na een welkomstdrankje startten de 2 programma’s.  En het werden 2 voltreffers!
Het ouderprogramma
Het ouderprogramma had de bedoeling om de papa’s en mama’s wat praktische informatie te geven over de diabetes van hun kind.  Daarnaast had iedereen uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen aan de begeleidende arts, dr. Depoorter.  Tot slot kon iedereen in een ontspannen sfeer ook andere ouders leren kennen en zo één en ander van elkaar opsteken.
Het kinderprogramma
Het kinderprogramma was bedoeld om alle aanwezige kinderen kennis te laten maken met de boerderij op een speelse manier.  Zo werden de stallen bezocht, de dieren eten gegeven en enkele leuke boerderijspelletjes gespeeld.

Na een snack mocht iedereen mee in de huifkar van de boer en volgde er nog een ponyritje.  Tussendoor werd er nog stevig geravot op het speelpleintje.

De VDV-afdeling Brugge zorgde hierbij voor de nodige begeleiding zodat de ouders zich geen zorgen hoefden te maken.  Hier en daar was er wel een hypo te melden, maar na de snack kon iedereen er weer stevig tegenaan! 
Heel wat deelnemers, kinderen én ouders, hebben genoten van deze actieve en leerrijke dag.   De reacties achteraf logen er niet om: dit smaakt naar meer!   Afdeling Brugge is er zich van bewust dat er nood is aan dergelijk initiatief, dichtbij huis en niet al te grootschalig. Ze overweegt om in de toekomst nog gelijkaardige activiteiten te organiseren.   

VDV (190) VDV (96) VDV (224) VDV (223)verkleind        

clip image001

 wandeldag13wandeldag15112009 2 
Wandel mee tegen diabetes op zondag 15/11/2009
Brugsch Handelsblad 13 november 2009  - Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag organiseert de Brugse afdeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV) op zondag namiddag 15 november drie verschillende wandelingen in en rond Brugge.
"Voor alle leeftijden, met of zonder buggy", klinkt het.
  
BEWEGEN IS DE BOODSCHAP !
Er zijn twee types diabetes. Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen insuline meer aan en dienen de patiënten dagelijks die insuline in te spuiten. Ongeveer 90 procent van de diabeten kampt echter met zogenaamde ouderdomssuikerziekte, zeker in het begin te behandelen met een pilletje.

Je zou kunnen spreken van een pandemie! De groep diabeten neemt wereldwijd toe en daar zit de verspreiding van onze westerse levensstijl zeker voor heel veel tussen. Wij volgen Amerika en daar stijgt het aantal diabeten spectaculair, weet Geert Van Vlaenderen (45), penningmeester van VDV Brugge.
De cijfers bewijzen die stelling alvast. "Er zijn nu ongeveer 230 miljoen diabeten en de voorspelling luidt dat we tegen 2025 met 350 miljoen zullen zijn. Elk jaar komen er ongeveer 7 miljoen bij.
Er sterven jaarlijks 3 miljoen mensen omwille van diabetes, zegt voorzitter Luc Dendooven (42).
Gezonde levensstijl
De Brugse afdeling telt 1.100 leden. Om lid te worden hoef je zelf geen diabeticus te zijn, een link volstaat. Je kan trouwens perfect met diabetes leven, mits aanpassing van voeding en beweging.
Elk jaar komen er zo’n 7 miljoen diabeten bij.
Mensen aanzetten om meer te bewegen en er een gezonde levensstijl op na te houden is dus een kerntaak van de Vlaamse Diabetes Vereniging. Ook preventief!
Mensen die zwaarlijvig zijn, lopen een groter risico op diabetes, aldus Geert Van Vlaenderen. 
De afdeling organiseert onder meer voordrachten en kookdemonstraties. De leden ontvangen het tweemaandelijks tijdschrift Diabetes Info en Dia-Positief
VDV Brugge beschikt over een netwerk van twaalf ophaalpunten waar leden diabetesmateriaal kunnen afhalen tegen een voordelige prijs.
Bruggelingen moeten al een tijdje niet meer betalen voor de hernieuwing (om de drie of vijf jaar) van hun rijbewijs. "En ook daar hebben we hard voor geijverd", voegt Geert eraan toe.
Brugge binnenstebuiten
Om de daad bij het woord te voegen organiseert de Brugse afdeling op zondag 15 november drie wandelingen, en dit al voor de zesde keer. Start en aankomst van “Wandel mee Brugge binnenstebuiten” vindt plaats aan de Yachtclub Flandria, Bargeweg 17. Heel uitzonderlijk mag je de auto parkeren op de autocarparking vlakbij de startplaats.
Tussen 13 en 15 uur kun je naar keuze deelnemen aan een tocht van zes kilometer (dwars door Brugge); negen kilometer (vesten- wandeling) of elf kilometer (de Brugse vesten met af en toe een zijsprongetje). De deelnemingsprijs bedraagt één euro. Daarvoor ontvang je een beschrijving van de wandelroute en een gezonde snack onderweg.
"Dit jaar mikken we op zeshonderd wandelaars"
"Vorig jaar waren we met vijfhonderd, maar het was een erg regenachtige dag. Deze keer hopen we op beter weer en mikken we op zeshonderd wandelaars", klinkt het ambitieus. Het parcours werd vernieuwd en zeker de negen kilometer is heel geschikt voor families. We passeren een groot speelplein en ook de stopplaats onderweg is kindvriendelijk, verklappen de organisatoren "Het is de bedoeling dat de mensen elkaar ontmoeten op de stopplaatsen", zegt voorzitter Luc Dendooven. Op die stops zijn drank en snacks te koop. De verschillende tochten zijn makkelijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Voetinfo
Een podoloog geeft voetinfo en aan de info stand van de Vlaamse Diabetes Vereniging kun je terecht voor allerhande informatie over diabetes. Dat kan trouwens dagelijks tijdens de werkuren op de gratis diabetes, infolijn: 0800 96 333
Wandel mee Brugge binnenstebuiten op zondag 15 november. Vrije start tussen 13 en 15 uur aan Yachtclub Flandria.wandeldag
De arme wandelaars die zich op dat moment op de wandelroute bevonden werden druipnat. Heel wat moedigen schuilden in de stopplaatsen De Kringwinkel en het Overdekte Speeldorp waar zij hartelijk werden ontvangen door de VDV-medewerkers. Op die plaatsen werd het nog een gezellige drukte. Maar nogal wat andere wandelaars moesten de regen verder trotseren totdat zij erin slaagden ergens
een schuilplaats te bemachtigen.
Pas na 15u, einduur van de vrije start, besloten de weergoden dat het welletjes was. Het werd droger
zodat alle wandelaars zich snel naar de Flandria Yachtclub haastten.
Het werd nog een heel gezellige namiddag in de Yachtclub.
Veel wandelaars bleven nog een hele tijd napraten over hun wedervaren én soms ook over diabetes. De mensen van de tombolaverkoop, de Zoetjes-verkopers, de podologe én de medewerkers aan de VDV-stand hadden nog een hele tijd hun handen vol.
De wandelaars-teller is uiteindelijk gestopt op 426. Toch een mooi cijfer in dergelijke omstandigheden. 15 november 2009 zal in de annalen van VDV-Brugge geboekstaafd staan als een memorabele dag met 426 helden!
Proficiat voor hun doorzettingsvermogen en moed. clip image002

Verslag Nacht van West Vlaanderen - 19/6/2009

Een enthousiaste deelnemer "VDV afdeling Brugge" doet zijn verhaal :

We waren tijdig aangekomen in de sporthal van Torhout. Dat is de startplaats en het echte zenuwcentrum van de Nacht Van Vlaanderen. Het is er omstreeks 18 uur reeds een drukte van jewelste. De stand van de VDV staat reeds netjes opgesteld op een verhoogje, naast een lange inschrijftafel van de organisator. Het wordt steeds drukker en omstreeks 20 uur loopt de hele sporthal leeg. Iedereen (volgens officiële bronnen ongeveer 6000 deelnemers) gaat naar zijn afgebakende vak om effectief te starten, even buiten de sporthal. Eerst starten de lopers die de 100 km gaan afleggen, dan de wandelaars 100 km en zo verder tot het aan ons is, de groep van de wandelaars die 10 km gaan wandelen. We gaan dwars door het centrum van Torhout met aan weerszijden van de straat een haag van toeschouwers. Ik had de indruk dat de echte Torhoutenaar veeleer de interesse heeft om het spektakel gade te slaan vanachter de dranghekken, dan zelf sportief mee te wandelen ! Wij voelen ons echt de vedetten, met nu en dan een aanmoediging uit het publiek. Even buiten het centrum wandelen we volop in de boerenbuiten, landerijen en bossen. We gaan ook door de anders zo rustige dreven van Groenhove. Dus geen gebrek aan afwisseling. Met dit prachtig weer is alles heel goed te zien, een overvloed aan groen en bloemen. Onderweg krijgen we een drankje en een versnapering. Met een dertigtal VDV-leden komen we goed en wel aan, terug in de sporthal. Na een gezellig onderonsje met een drankje, vertrekken we omstreeks 23 u 30 terug naar huis. ’t Was super !

Een deelnemer.

 nvvAfdeling Brugge
Begoniastraat 42
8310 Assebroek
050/36.27.37

Diabetes Liga
Diabetes infolijn 0800 96 333
Contacteer ons