Nieuwjaarsreceptie.

nieuwjaarsreceptie2017Op zaterdag, 21 januari werd in Ontmoetingscentrum De Kentings in Neerpelt het glas geheven op het nieuwe jaar.

Na een welkomdrink met een klein hapje erbij, wenste voorzitter Yvette Vanbuel iedereen een hoopvol en gezond 2017.

In het kader van gezond bewegen stelde zij de nieuwe “wandelkaart” voor. Na elke wandeling neem je deel aan een kleine tombola. De kaart “volgewandeld” en afgestempeld maak je opnieuw kans op een prijs die tijdens de nieuwjaarsreceptie 2018 zal verloot  worden. De voorzitter hoopte ook op de andere activiteiten veel deelnemers te mogen verwelkomen.

François Moelans, jarenlang webmaster van de Noord-Limburgse diabetesliga geeft de fakkel door aan Piet Loos. François werd door de voorzitter bedacht met een klein geschenkje. Bedankt François en veel succes Piet !

Nu was het tijd voor het keuzemenu. Uw verslaggever koos voor de prachtige wandeling van een vijftal kilometer. Leon gidste ons feilloos onder een stralende winterzon. Van de namiddagactiviteit kan ik dus geen verslag doen of foto’s tonen. Maar ook die was gezellig en goed werd mij verteld.

Wanneer de wandelaars  terug gearriveerd waren kon de eerste mini-tombola getrokken worden. Er was nadien nog tijd voor een babbel bij een drankje of een tas heerlijke pompoensoep. En misschien trok je naar huis in gezelschap van “Jos de Gorilla”-sleutelhanger.

Uw reporter ter plaatse, Gerard Bloemen.
21 januari 2017.

Trappistenwandeling.

TrappistenwandelingEr werd afgesproken aan café Vègtes in Hamont-Achel. Tegen twee uur stuurde voorzitter Yvette 13 sportievelingen de baan op. Leon gidste ons voor een stukje over de “Rochefort”-route, één van de  “Trappisten”-routes in Hamont-Achel.  Maar Leon kent dit stukje natuur als zijn broekzak en dus gingen we rustig onze eigen weg. Spijtig genoeg was het herfstzonnetje niet van de partij. Het weer was grauw en mistig, maar gelukkig droog. Toch werd het een gezellige bedoening. Er werd gebabbeld over hypo’s, over sensoren en scanners, over BD-naalden en hun  prijs, maar ook over de actualiteit van elke dag. Terug in café de Vègtes nog even nababbelen  en afspreken voor de nieuwjaarsreceptie –met wandeling- op zaterdag 21 januari 2017 in Ontmoetingscentrum De Kentings in Neerpelt. Afspraak om 13u30 (halftwee) ! 

Uw reporter ter plaatse, Gerard Bloemen.
17 december 2016.

Wandeling Lommel Broek.
Lommel broekOm 14 uur verzamelden 15 wandelliefhebbers in de Kanaalstraat in Lommel Kerkhoven.Het weer was geweldig : een heerlijk nazomerzonnetje. Niet Rosette en Marleen, maar Marleen en Els waren de gidsen met dienst.  Het werd een prachtige wandeling van 5,5 kilometer rondom het Natuurreservaat “De Tip”. De wandelaars genoten van de groene en ongerepte omgeving en kwamen tot rust langsheen het kanaal van Beverlo met zijn prachtige oeverbegroeiing. Ik denk dat onze-lieven-heer het zich zo heeft voorgesteld toen hij de wereld schiep. Het was alleszins genieten geblazen !
Uw verslaggever Gerard Bloemen.

Viering 30 jarige bestaan van de plaatselijke afdeling.
jubileumDertig jaar diabetesliga Noord-Limburg : dat moest gevierd worden ! En hoe ! Het werd een schitterende namiddag .Omstreeks halftwee werden de gasten verwelkomt door voorzitster Yvette Vanbuel met een glaasje Cava of Tönisteiner Citroen. In de gelegenheidstoespraak blikte Yvette aan de hand van een heldere powerpoint-presentatie terug op dertig jaar diabetesliga Noord-Limburg. De voorzitster verwoordde ook haar droom voor de komende jaren : druk bijgewoonde activiteiten en een uitgebouwde jongerenwerking.Het was nu tijd om even uit te blazen met een drankje, een hapje en een kennismakingsbabbel. Dan werden de lotjes verkocht voor de reuzetombola met als hoofdprijs warempel een kleuren televisie. Rond drie uur was het moment daar voor een uurtje ontspanning. Een vijftal dames die een voorliefde hebben voor het “woord” en daar dolgraag uitdrukking aan  geven brachten een eigen  “frappant”-programma  met actuele proza, cabaret, poëzie en a capellazang. Gewoon schitterend !Om vier uur kwam dan het “moment suprème” : de trekking van de tombola. Dit was echter geen gewone tombola.  Ook degenen die geen prijs hadden, kregen er een. Tof !Het werd hoogtijd om aan te schuiven eerst voor het “koude”, nadien voor het “warme” buffet. En als slot volgde nog een uitgebreid nagerecht.Tot slot nog dit : hoe was dat ook weeral van die afwezigen en dat ongelijk ?Gerard Bloemen, 24 september 2016. 

Wandeling Achelse Kluis.
Achelse kluis
Veertien wandelliefhebbers waren er zaterdag 10 september op de afspraak aan de Achelse kluis.Na de nodige aanmoedigingen door voorzitster Yvette trok de groep op pad voor een heerlijke wandeling doorheen Gods wijde natuur. En dit onder een stralende zon. Jean had een tocht uitgetekend van om en bij de 5,5 km. Hoewel zijn echtgenote Mariette over die afstand serieuze twijfels had. Maar de mooie route nam elke vermoeidheid weg.Mariette had een lekkere “cake” gebakken en die smaakte achteraf heerlijk !De wandeling werd dus een succes over heel de lijn. 

Uw verslaggever en fotograaf, Gerard Bloemen.

De Kolis ontdekken. 

kolisheide zpsn7erewvp

De regen heeft er wellicht voor gezorgd dat velen angst hadden om langs te komen.  Nochtans hebben we tijdens de wandeling niet zoveel last van de regen gehad.  19 dappere wandelaars en 4 sympathisanten die onze verhalen hoorden na de wandeling trokken vandaag naar ons startpunt. Onze gids Leon had een prachtige wandeling uitgestippeld van 5200 m, die meestal in het bos plaatsvond.  We wandelden tot aan de Rooie Pier.  Niemand kon ons precies vertellen wat dat precies was.  Het ligt op het uiterste grens van Neerpelt.  Sommige spreken dat er vroeger jaren een man gewoond zou hebben met rode haren die Pier zou geheten hebben.  Anderen zeggen dan weer dat er een pier heeft gestaan die de zondvloed heeft tegengehouden.

Het zal een raadsel blijven.  Het was wel aangenaam om mee te maken hoe iedereen geboeid was door de zoektocht van een naam die zo uit de geschiedenis komt en niet direct een betekenis kon krijgen. Iedereen kwam voldaan en tevreden terug aan bij de taverne.  We kijken nu allemaal uit naar de familiedag op 20 juni waar we rekenen op een massale opkomst.

Yvette,16 mei 2015.

Wandelen in Breugel.

breugel zpscfukbsna

 

Iets voor 14 uur bleek dat het aantal deelnemers precies aan de magere kant was.  Hoe zou dat toch komen, nu hadden we eens mooi weer  en dan …. dat kan toch niet waar zijn !
Maar ja, Breugelhoeve, de manege heeft ook een cafetaria en daar zat een hele bende op ons te wachten.
Zo konden we onder leiding van onze gids Henri  vertrekken met onze wandeling, en telden we 28 deelnemers.  Hij had voor ons  een de mooie plattelandswandeling  uitgestippeld.

De route bracht ons langs mooie houtkanten, hoogstamboomgaarden, boekweit en heide en vlasroot.  Onderweg konden we genieten van mooie opgemaakte boerderijen, met elk hun specialiteit.  Zo kwamen we langs een paardenfokker, het Klusterhof en een Schapenboerderij.
De wandeling ging door langs een prachtige, rustige omgeving en iedereen kon genieten van de stralende zon.
Bij aankomst konden we vaststellen dat we er een tocht van 5,6 km hadden opzitten.
Iedereen kwam met een tevreden gevoel  terug aan bij het Seizoenshof.  Daar heeft iedereen op het terras nog eens genoten van een heerlijk drankje in de zon.

Op naar de volgende wandeling.  Dan vertrekken we aan de Kolis.

Yvette, 19 april 2015.

De Blauwe Kei. blauwe kei zpsdqf8kvww


We starten de wandeling in een opgeklaarde hemel, maar al snel werden we overspoeld door de regen.  Misschien dat de weergoden ons gunstig gezind zou worden als we even ergens zouden schuilen… Helaas heeft dat niet geholpen en bleven de hemelsluizen open staan. Moedig, zoals we zijn, stapten we toch verder. De bossen zouden ons wel ter hulp snellen en ons beschermen tegen de niet aflatende regenbuien. Ook dat was ijdele hoop. Op korte tijd waren we goed nat.  Gelukkig kregen we daarna de zon te zien die ervoor zorgde dat we toch weer met droge kleren konden verder stappen.

Onderweg hielden we even halt bij de steen van de 7 Heerlijkheden. Deze blauwe grenssteen vormde ooit een drielandenpunt, want hier kwamen de Republiek der Verenigde Nederlanden, met de heerlijkheden Bergeijk, Lommel, de Spaanse Nederlanden met Mol, Postel, Dessel en Balen, en het Prinsbisdom Luik met Luyksgestel, bij elkaar.

Na deze halte kregen we, voor de verandering, nog enkele regenbuien te verwerken, maar ze waren gelukkig niet in staat ons terug een nat pak te bezorgen.
Iedereen was blij en tevreden wanneer we in de Blauwe Kei aankwamen en konden genieten van een heerlijke pint of dampende kop koffie.

Zien we jou ook op onze volgende wandeling op 18 april in Breugel ? Je bent er alvast van harte welkom !

Yvette, 21 maart 2015. 

Plateaux Hageven.

Welke heilige dat ons nu goed gezind was weet ik niet maar het was ongelooflijk de hele week pokken weer en nu deze zaterdag droog en ideaal om te wandelen. Zeker in een natuurgebied zoals De Wulp in Neerpelt met zijn prachtige flora, vennen en vijvers. Het was ook wel te merken op de parking dat de meeste mensen gekozen hadden voor een wandeling of fietstocht in plaats van de normale werkzaamheden. Na een tocht van circa 5 kilometer kwamen we uiteindelijk bij de verkeerde lieveheer, hier werd even gerust en kwamen de discussies op gang wat er nu eigenlijk zo fout is aan dit beeld, diegene die het nu nog niet weten kunnen het altijd bij ondergetekende navragen.

Namens het bestuur bedankt aan de organisator en de aanwezigen wandelaars.

Tot 22 juni op onze jaarlijkse sportdag met BBQ, plaats van het gebeuren ’t Mulke te Achel.

Patrick, 18 mei 2013.

Duinenvalleiwandeling.

Op deze zaterdag 20 april was het aan de visvijvers van Resterheide lekker genieten met een temperatuur van rond de 12 graden was het ideaal wandelweer. Met 32 wandelaars vertrokken we voor een tocht van 5,5 kilometer door dit mooie gebied. Gerard had er een aangename wandeling van gemaakt, tussendoor werd er regelmatig halt gehouden voor de achterblijvers, halverwege was er de keuze om een kortere route te nemen maar niemand heeft hier gebruik van gemaakt, blijkt nogmaals dat we met echte Die Hards te maken hebben.

Namens het bestuur bedankt aan de organisator en de aanwezigen wandelaars.

Tot 18 mei op de Wulp te Neerpelt.

Patrick, 20 april 2013.

Aanpak van type 2 diabetes met de huidige orale medicatie.

Er zijn zoveel middelen die mee onze diabetesleven vergemakkelijken. 
De industrie en het onderzoek staat niet stil. Deze avond kregen we méér inzicht over de aanpak van type 2 diabetes met de huidige orale medicatie.  Dr. Peggy Joosen, Endocrinologe-Diabetologe van het Mariaziekenhuis gaf een boeiende uiteenzetting over wat diabetes type 2 is en hoe wij hier op een betere manier mee kunnen omgaan. Dat dit “beter mee kunnen omgaan” zeer belangrijk is wist ze ons met een interessante powerpointpresentatie duidelijk te maken.

          Het duurt  5-7 j vooraleer de diagnose wordt gesteld

          Meestal toevallige vondst vb. bij een geneeskundig onderzoek om totaal andere reden

          1 op 2 onbekend

          Reeds 2 à 3 verwikkelingen op moment van diagnose

          Kans dat je tijdens je leven diabetes krijgt : 10 %

          8% van bevolking heeft diabetes

Voor de aanwezigen eens te meer een reden om betere waardes na te streven. 

François, 26 maart 2013.

Lentewandeling.

“Zaterdag 23 maart Lentewandeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging Noord Limburg”  zo stond het geschreven in het jaarprogramma 2013, maar wat bleek  ? Het leek wel een Siberië route.  De weermannen hadden gelijk, het voelde aan als -10 graden.  Maar niet getreurd en vooral geen gezaag zoals een deelnemer liet horen, je moet het weer nemen zoals het is. Dus vertrokken we vol goede moed voor onze 5 kilometer. Maar al snel bleek dat het werkelijk ijskoud was en werd er besloten om de route in te korten tot 3,5 kilometer wat voor iedereen toch wel een goed gevoel gaf. Zelden bij binnenkomst zoveel rode neuzen gezien en het was echt niet van de drank.  Namens het bestuur bedankt aan de organisators en de aanwezigen wandelaars. 

Patrick, 23 maart 2013.

Ledenfeest.

Naar goede en  jaarlijkse gewoonte had dit jaar ons leden feest plaats in de bekende zaal het Pelterke te Overpelt

De opkomst van 74 gegadigden was goed te noemen, echter niet super en daarom zal men proberen volgend jaar een nog beter programma te brengen.

Na het betreden van de ieder jaar mooie versierde zaal (vooral de tafelbloemen, creatie van Yvette)mochten we al meteen nippen aan heerlijke cava,  rondgebracht door bijna professionele lakeien.

Na de kennismaking, aan iedere tafel afzonderlijk,  gaf Patrick Kortleven een overzicht van het voorbije jaar .

De verkooppunten zien hun diabetes producten wederom slinken en van nieuwe leden is de laatste jaren geen sprake meer .  Bijna ongelooflijk dat verschillende leden zonder boe of ba hun lidmaatschap niet hebben vernieuwd. De reden:  misschien is 25 € al wat veel of zijn er andere plaatsen waar aan nog lagere prijzen benodigdheden aangeschaft kunnen worden?

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de ons ontvallen leden , kregen we van Patrick de traditionele klaagzang om het legertje bestuursleden te versterken.  Van jeugdige elementen is in de verste verte geen spoor te bespeuren wat er problematisch uitziet naar de toekomst toe.

De lotjes verkoop was het volgende punt op de dagorde . De prijs per lot bleef ook dit jaar 2 € per stuk.  De prijzenkast was goed gevuld met eens te meer als hoofdprijs een dames fiets.  Dank hiervoor aan de sponsors van de loterij.

wielpeerlings pastoor

Hierna volgde dan een eerste optreden van de internationale vedette  “ Wiel  Peerlings”  Deze tachtigjarige tonredenaar had geen moeite om de toehoorders op de hand te krijgen, voorzien van een volgeplakte regenscherm en dito clownpetje kostte het de lachebek  geen inspanning zowat heel de zaal te doen gieren .  Het was duidelijk dat Wiel persoonlijk nog veel lol beleefde aan zijn subliem samengesteld repertoire ,  geen aangebrande moppen ,  geen politieke hangijzers, wel zuivere humor van de bovenste plank .

Na bijna drie kwartier volgde de trekking van de tombola onder toezicht van deurwaarder Thieu Bex ( alles is volgens hem rimpelloos verlopen)

Na een ingelaste pauze volgde een nieuwigheid, namelijk de uitreiking van  prijzen  aan de trouwe  dames en heren wandelaars. Twaalf dapperen mochten een mand met levensmiddelen mee naar huis nemen.  Dit jaar 2013 worden meer mandjes voorzien, voor wie de eer ?

Mijnheer Peerlings  maakte dan ten tweede male zijn opwachting dit in de vorm van een over jaarse pastoor met alles er op en er aan . Het bekende kleed met 36 knopen ( een drama voor gehuwde stellen,) de bijna versleten rozenkrans, het pastoorspetje met uiteinden naar iedere windstreek.

Eens temeer een optreden van hoog niveau met een meer dan goedlachse Wiel  ( een van de beste verschijningen op het diabetes feest)

Als afsluiter van deze geslaagde feestdag kon iedereen zich te goed doen aan een warm buffet geserveerd door sympathieke  meisjes.  Met de mededeling in 2014 een samenkomst als dit jaar en iedereen zal  dik tevreden  zijn.

Wim, 26 januari 2013.

Nieuwjaarswandeling.

Nieuwjaarswandeling

“Deze keer gaan ze me niet hebben en zal ik aan de juiste molen staan”, een nobel idee dat echter geen rekening hield met de alwetendheid van een GPS.

De vallei van de A-beek heeft een uniek karakter en heel wat molenaars wisten dit te smaken. De unieke ligging en het overvloed aan water zorgde er voor dat de watermolens op de A-beek erg winstgevend waren. De vooruitgang heeft echter ook hier toegeslagen en de industriële revolutie zorgde er voor dat ze werkloos weerspiegeld werden in de beek.

Her en der werden de molens dan omgevormd tot een herberg of hotel. De Hoogmolen, onze uitvalsbasis voor vandaag is hiervan een zeer mooi voorbeeld van.

Onze gids wist ons veilig door het drassige natuurgebied rond de site van de Hoogmolen te leiden. Het a o en oei geluid was niet van zeldzame watervogels maar van onze eigenste wandelaars. Maar ze mochten gerust zijn, dankzij de inspanningen van vrijwilligers van Natuurpunt was het knuppelpad zeer goed begaanbaar en konden we volop genieten van een ontspannende babbel met onze tochtgenoten.

Als dan een wandeling kan worden afgesloten met een dampend kop koffie of een heerlijk geurend gebakje met een warme chocomelk….dan mogen we beamen dat het een fijne tocht was en een uitnodiging om er ook volgende keer in Overpelt weer bij te zijn. Jij komt toch ook ?

François, 12 januari 2013.

Kerstwandeling.

Het was een gek zicht toen ik bij De Wedelse Molen aankwam, iedereen stond buiten te wachten en dat 

was wel te begrijpen want de temperatuur was erg zacht maar dat was de reden niet het café was gewoon niet open? Wat was er aan de hand, bij aankomst van Ludo en de uitbater bleek dat er een communicatie fout was en wie heeft dan d042gelijk dat zullen we nooit weten maar voor alles is er een oplossing, kortom omstreeks 13.50 uur konden we toch genieten van een tas koffie en met enige vertraging vertrekken. De gids(en) leiden ons via de bospaden richting molen en vijver om via St.Oda terug naar ons vertrek punt te begeven. Onderweg was het op sommige plaatsen erg drassig maar met goedschoeisel is dit geen probleem, een erg mooie natuurwandeling die zeker voor herhaling vatbaar is. Wat op viel is dat niemand zijn kerstmuts bij had of tenminste niet op had, volgend jaar moet dit zeker anders, de traditie moeten we in eer houden. Achteraf was het een gezellige bijeenkomst in het café met kerstmuziek er voor sommige smaakte de “Blanche de Namur”uitstekend!

Fijne feesten allemaal en tot 12 januari 2013 in Ellikom op onze eerste wandeling.

Patrick, 15 december 2012.


Siberieroute.

siberie

Op onze wandeling afgelopen zaterdag 17 november in Peer mochten we 19  wandelaars verwelkomen, het was koud maar erg goed wandelweer en dit door het Siberische landschap van Peer, misschien lag het aan de aankomst van de Sint op televisie dat de meeste van onze jongeren(!) niet aanwezig waren. De wandeling op zich was goed georganiseerd en ongeveer 6 kilometer met onderweg de nodige uitleg wat altijd mooi meegenomen is. Toch een oproep aan iedereen met de wandelkaart zorg dat je in Overpelt (De Wedelse Molen) op 15 december aanwezig bent,  het is tevens de kerstwandeling (vergeet uw kerstmuts niet) maar vergeet vooral uw wandelkaart niet op deze laatste wandeling van 2012, na de wandeling  inleveren en hopelijk breng je bij de gelukkigen die aan 8 van 9 wandelingen hebben deelgenomen.

Ook voor volgend jaar 2013 gaan we verder met de wandelkaart!

Patrick, 17 november 2012.

Praatcafe.

Het praatcafe onder leiding van  Ruddi Cornelissen (tandarts) Patricia Van der Syde (pedicure) Caroline Nijs (diëtiste) Ilse Vanoosterhout (diabetes educator)  en Anne Marie Schafer( fitness instructrice) is een erg gezellige namiddag geworden. De vijf voorziene tafels waren bijna allemaal bezet. Per sessie hadden we 30 minuten afgesproken en daarna wisselden de sprekers kloksgewijs! van tafel, het moest toch wel lukken zeker dat na de eerste sessie het al meteen fout liep en dit heeft gedurende de rest van de middag wel een rol gespeeld maar alles is gelukkig in orde gekomen. Er werd actief deelgenomen, gediscussieerd, geluisterd en afspraken gemaakt. Kortom een namiddag die zeker voor herhaling vatbaar is en gezien de reacties mag dit jaarlijks gebeuren enkele punten wil ik zeker vermelden:

-gezellig om in een kleine groep met elkaar over een thema en zeker over diabetes te praten.
-veel beter als een info avond.
-verwonderd dat er in een sportschool zoveel mogelijk is een ook voor ouderen.
-ik heb hier dingen gehoord die ik nog nooit gehoord heb.
-de communicatie moet van twee kanten komen.
-altijd gedacht dat een sportschool alleen voor body builders is.
-dat paaldansen misschien wordt opgenomen in ons jaarprogramma, eerst nog een zaal en paal zien te vinden, wordt vervolgd.

Ik heb genoten van deze namiddag en wil hierbij onze sprekers nogmaals bedanken maar ook alle aanwezigen.

Patrick, 10 november 2012.


Katterijenwandeling.

Katterijenwandeling

Toegegeven, het was toch een raar zicht, die heuvel zonder molen, gelukkig wist ik dat hij nu in volle glorie staat te pronken op zijn nieuwe plaats. “Straks komen we er zeker langs”, wisten onze gidsen te vertellen. En ze hebben woord gehouden. In het stijlvolle “De vijf linden” zat het overgrote deel van de 36 deelnemers te wachten om samen te kunnen genieten van deze herfstwandeltocht door de Katterijen. Nee, ik ga niet vertellen hoeveel katten we hebben gezien, straks heb ik wel wat cijfers voor je. Wist je trouwen dat de naam “Katterijen” helemaal niets met onze geliefde huisdier te maken heeft, maar wel alles met de gebruiken van de eerste menselijke bewoners van onze streken ? Zij begroeven hun doden onder soms flinke heuvels die omringd werden door een scherpe palen om de boze geesten af te schrikken. Deze palen werden katten genoemd en de overblijfselen van de graven vonden hun plaats in het museum van de paters in Kattenbos en later in het museum van Lommel.

Ons gidsenteam had het beste van zichzelf gegeven en wist ons door het mooie gebied te leiden.  Al snel kregen we de prachtig gerestaureerde ‘Leyssensmolen ”  in het vizier.  De aanwezige wind bevestigde dat de molen hier op zijn plaats staat en heel wat mogelijkheden heeft om zijn rol in het toeristische Lommel waardig te spelen.  Een wandeling zoals deze geeft ons de mogelijkheid om op een ontspannen manier de voorbije periode te bespreken en nieuwsjes uit te wisselen. Het feit dat er ook steeds leden bij zijn die dan wel niet meer meewandelen, maar ons geduldig opwachten in het café, geeft aan dat er nood is aan zulke momenten. Ze hebben vandaag wat langer op de wandlaars moeten wachten, maar wij weten waarom. Wat is er leuker dan op zo’n zonnige herfstnamiddag door dit afwisselend gebied te mogen wandelen. De heldere kleuren van de loofbomen, het intense groen van de dennenbomen, de geur van pas afgezaagde bomen, de vlotte babbel van de wandelaars en het onrustige trekken van de honden zorgden voor een aangename tocht die roept om méér van dit leuks. Ook jij kan er volgende keer bij zijn, we verwachten je op onze volgende wandeling in Peer.

Oja, ik beloofde wat cijfers. Leo wist ons, dankzij zijn GPS, te vertellen dat we vandaag een wandeling hebben gemaakt van 6,16 km. Dat de gemiddelde snelheid 3,9 km per uur was en dat we 7 minuten stil stonden.

François, 27 oktober 2012.

Andersumwandeling.

andersum

Geen idee of het aan de titel van deze wandeling lag, maar het leek wel lente in plaats van bijna herfst. Bér had in ieder geval gezorgd voor prima weer. Onze trouwe wandelaars waren op post voor deze aangename wandeling door dit mooie en voor mij onbekende stukje Eksel. Nadat we op de foto werden vereeuwigd door de fotografe Peggy Bynens van de Goed Nieuws Krant vertrokken we voor deze bijzondere wandeling door het Dommeldal. Dankzij de uitleg van onze gids weten we nu heel wat méér over dit unieke stukje natuur op de grens tussen Eksel en Wijchmaal. Op één van de natuurakkers van Natuurpunt ontdekten we waarachtig boekweitplanten naast andere gewassen. Op het informatiebord lazen we het volgende :”Natuurakkers worden ingezaaid met veldgewassen zoals boekweit of rogge. Er worden geen mest- of sproeistoffen gebruikt en het graan wordt niet geoogst. Op de natuurakker laat Natuurpunt ook plaats voor eenjarige kruiden : klaprozen, kamille, wikke,… Tijdens de bloeiperiode zal je heel wat insecten zien vliegen op de akker. Ze zoeken er naar nectar en stuifmeel. In de herfst en de winter komen er heel wat zaadetende vogels langs om een graantje mee te pikken”. We zijn Bér (en zijn Lotje natuurlijk) dankbaar dat hij ons dit unieke stukje natuur liet ontdekken. Zien we jou op onze volgende wandeling ?

François, 14 september 2012.

Sportdag.

fietsen

Men heeft zijn belofte gehouden, het was heel goed weer voor onze sportdag. Wat belangstelling betreft mogen we zeker niet klagen. Een volle mand met koeken en eentje met fruit stond de sportievelingen al op te wachten en vonden gretig aftrek, want een extraatje verdienen onze sporters zeker. Met vijftien dappere fietsers trokken we via een boeiende, prachtige fietstocht richting het Leenderbos en de verschillende vennen in dit waardevolle natuurgebied. Dat het een prachtig fietsweer was mochten we ervaren bij de verschillende keren dat we hoorden roepen “tegenliggers”. Tegenliggers die voor sommigen onder ons dwarsliggers werden, want een paar keer legden ze zich neer in de berm. Gelukkig viel het allemaal mee en konden ze er achteraf mee lachen. Er zijn er bij die echt wel een pluimpje verdiend hebben, niet echt gewoon te fietsen en dan meteen een tocht van zo’n veertig kilometer. 

De tussenstop werd zeker gesmaakt, de aspergesoep was gewoon uitstekend en de nodige vloeibare vitamientjes onder de vorm van een biertje of een warme chocomelk met een enorme berg slagroom waren in no-time op.  

Onze 22 wandelaars kregen ook hun deeltje te zien van de prachtige natuur. Maar daarover later meer.

Traditioneel sloot een barbecue deze prachtige, sportieve dag af. Met een volle maag en een fris gemoed kunnen we er weer tegen aan. Tot ziens op onze volgende activiteit : de Andersumwandeling.

François, 23 juni 2012.

Wandelen tussen de bokkerijders.

bokkenrijders Toch weer niet hé !?! Bijna dacht ik dat er een vergissing in het spel was, want ik zag, buiten de kermiswagens, geen enkele auto staan. Nee hoor ! Onze wandelaars waren zich al aan het opwarmen op het zonnige terras van Café Holheide. Zij vonden wel de nieuwe parking in de Jeneverbeslaan. “Is er nog tijd voor een koffie ?”, hoorden we vragen. Natuurlijk was er tijd, want we zijn hier om ons te ontspannen en op die vijf of toen minuutjes zal het ook wel niet aankomen. Zalig dat moment op het zomerse terras. Dankzij het feit dat we door het bos wandelden hadden we niet zo veel last van de lentezon. Leo wist al weer een prachtige gevarieerde wandeling uit zijn mouw te toveren. Soms is het beter om toch maar naar ons lichaam te luisteren en het niet hoger belasten dan het aankan. En natuurlijk kan meten voor een wandeling geen kwaad. Hopelijk zijn jullie volgende keer ook weer op post voor een aangename wandeling of fietstocht….want jij komt toch ook naar de sportdag !?!

François, 19 mei 2012.

Diabeteseducatie.

meters

“We weten het allemaal wel” zeggen we, maar toch is het eens nodig dat we zo af en toe wat bijleren over het gebruik van onze meters, de pennaalden of glucagenspuit. Er zijn zoveel middelen die mee onze diabetesleven vergemakkelijken. Voor Kristien van het diabetesteam van het Mariaziekenhuis Noord-Limburg was dit de vuurdoop. In een sneltreinvaart ging ze door de goed opgemaakte powerpointprestatie. De beginnende diabeet heeft er zeker veel aan gehad en de vele vragen achteraf gaven aan dat zo’n opfrissing welkom was. We kijken uit naar volgend jaar waar ze ons méér zullen vertellen over de spuittechniek. 

Dank je wel voor je aanwezigheid.

François, 27 maart 2012. 

Lentewandeling.

lentewandeling

De gezellige drukte bij het betreden van de ontvangstruimte van ’t Mulke beloofde al veel goeds. En dat we niet teleurgesteld zouden worden, daar had onze gids voor vandaag voor gezorgd. Het werd weer een mooie afwisseling van natuur en landbouwgebied. Wandelen langs de Beverbeek met zijn meanders, bomen die staan te popelen om hun bladerpracht te tonen (maar nog even wachten tot de lentezon sterk genoeg zal zijn), velden wiens geur verraden dat de boer zijn mest al weer kwijt is, méér moet dat toch niet zijn !?! Een gezellige babbel, een dampend kopje koffie, een verrukkelijk ijsje…kortom een mooie zaterdagnamiddag. Dank je wel voor je aanwezigheid.

François, 17 maart 2012.  

Hoogmolenroute.

hoogmolenroute Dat de ene molen de andere niet is….dat heeft uw webmaster vandaag mogen ondervinden. Stond hij om twee uur netjes te wachten aan de molen in Reppel terwijl de wandeling toch echt in Ellikom was. Dan zet je al het kaartje op de website, krijg je een mailtje met het juiste adres, heb je je wandelkaartje in de auto liggen en dan dit…..zou hij een hypo hebben gehad of gewoon verstrooid zijn geweest ?
Gelukkig heeft hij toch nog de juiste molen gevonden en na wat snelwandelen de groep kunnen vervoegen, net op tijd want er stond al een reuze lijst te wachten op de mooie groep wandelaars.
Vandaag brachten onze gidsen ons naar de vallei van de Abeek. Meer bepaald naar een bos met natte voeten oftewel de broekbossen. Broekbossen worden gekenmerkt door boomsoorten die tegen heel wat nattigheid bestand zijn zoals elzen en wilgen. In heel Europa zijn deze natte bossen zeer zeldzaam geworden, ze genieten dan ook de hoogste bescherming. De elzenbroekbossen langs de Abeek behoren tot de mooiste van Vlaanderen. Ze zijn de ideale broedplaats voor tal van vogelsoorten zoals bv. de Zwartkop.
Kom je hier in het voorjaar, dan is de bodem bedekt met een tapijt van geel en fris groen, van dotterbloem en speenkruid die in bloei staan.  Dat de lente hier stilaan zijn intrede doet konden we her en der al zien aan de frisse blaadjes op sommige struiken. En het plankenpad gaf ons de kans om kennis te maken met deze unieke biotoop. Méér informatie kan je op deze website vinden.
Onze wandelaars waren dus in hun nopjes met deze tocht die onze gidsen ons gedacht hadden. Dank je wel vrijwilligers, hier komen we zeker nog eens terug.
François, 18 februari 2012. 

Ledenfeest.

ledenfeest2012

Na het gebruikelijke woordje van onze voorzitter, waarin werd stilgestaan bij de mensen die ons ontvielen en waar ook een woord van dank te horen was over de inzet van onze bestuursleden Bea en Gerard. Ook in onze afdeling merken we dat de verkoop van diabetesmaterialen fel achteruit gaat. Of de verkenner hierin verandering kan brengen…..dat zal afwachten worden.

“’t Moet k(e)unnen” moet het bestuur gedacht hebben toen ze het poppentheater van Paul Keunen vroegen om onze ledenfeest op te luisteren. De mensen die de viering van het 25 jarige bestaan hadden meegemaakt wisten al bij het binnenkomen dat het voorzeker een fijne voorstelling zou worden. Ze kwamen zeker niet bedrogen uit, want, dankzij de gekregen informatie wist Paul ons op een aangename manier te verrassen en bulderde er heel vaak een gemeende lach door de zaal. Heel wat vrijwilligers en sympathisanten werden op een mooie manier in de verf gezet.  

De mooie tombola, met als hoofdprijs een prachtige fiets, was een succes. Bér mocht de fiets in ontvangst nemen en zijn vrouw kijkt al uit naar het moment dat ze samen met haar man door de straten van Kleine-Brogel zal rijden. We wensen Bér en Catho er heel veel plezier mee, het is jullie van harte gegund.

Wat is een ledenfeest zonder eten…. Het cateringbedrijf wist te zorgen voor een gezonde afwisseling en een heerlijke maaltijd met als afsluiting een frisse fruitsalade.

Het bestuur heeft weer voor een schitterend ledenfeest gezorgd en de dankbare gezichten spraken boekdelen. Fijn dat jij er ook was en voor hen die er dit jaar niet bij konden zijn…..volgend jaar de afspraak zeker tijdig noteren.

François, 21 januari 2012.

Nieuwjaarswandeling.

Nieuwjaarswandeling 2012
Hoe kan je een nieuw jaar beter inzetten dan met een stevige wandeling ? Zo hadden ongeveer 25 wandelaars de weg gevonden naar Den Engel, alwaar onze voorzitter hen opwachtte met een heuse wandelkaart. Omdat wij beginnen te merken dat de belangstelling voor onze wandelingen wat aan het teruglopen is gaan wij voor 2012 eens proberen iedereen te motiveren om aan deze groepswandelingen deel te nemen. Natuurlijk zijn ook mensen van andere afdelingen van harte welkom. 
Onder leiding van onze gids  Rozette en haar onafscheidelijke viervoeter trokken we ook deze keer richting sahara. Verbazend eigenlijk hoe men steeds weer andere plekjes in dit mooie gebied onder de aandacht weet  te brengen. Deze keer mochten we een glimp opvangen van het speelbos. Op de website van de stad vonden we onderstaande tekst die mooi weergeeft wat het Speelbos nu wel is en wie het mocht ontwerpen.

“Je moet de speelelementen werkelijk ontdekken in het bos”, zegt Will Beckers. “Verscholen tussen de bomen vind je onder andere twee grote hutten, een mysterieuze tunnel, een ringwerpspel, een stepping stone pad gebouwd met afgekapte boomstammen en een natuurlijk speelveld.” 
De kunstenaar kon voor extra inspiratie, ideeën en suggesties rekenen op inbreng van de lokale jeugdverenigingen en de Lommelse kindergemeenteraad. “Onze jeugdverenigingen tonen zich heel enthousiast over dit initiatief”, benadrukt Will Beckers. “Ik heb via een aantal leiders vernomen dat er de komende maanden heel wat extra activiteiten in het bos gepland worden.” 

Voor Will Beckers was het de eerste keer dat hij een speelbos in elkaar knutselde. “Het was een enorme uitdaging voor mij”, vertelt hij. “Het is helemaal geen normaal gegeven voor een kunstenaar om een speelbos te ontwerpen dat enerzijds mooi is om naar te kijken en een symbiose vormt met de omgeving, maar tegelijk ook heel toegankelijk en functioneel is voor kinderen van alle leeftijden.” De kunstenaar wil kinderen op een andere manier naar de natuur en de omgeving leren kijken en hen tegelijk kunstzinnig en creatief prikkelen. En, het resultaat mag er wezen. Het Lommelse speelbos is behoorlijk indrukwekkend. Niet alleen omwille van de afmetingen van de speeltoestellen, maar ook omdat het geheel een innovatieve uitstraling heeft. En dat alles werd helemaal gerealiseerd met natuurlijke materialen. 

Via het filmpje dat je hier kan vinden leer je heel wat over dit bos. Je zal het zeker niet vreemd vinden als ik er met mijn kinderen zeker terug kom. 

Dat de hypo-val steeds op de loer blijft liggen mocht onze rasechte wandelaar Bér vandaag ervaren. In het zicht van de eindmeet werd hij geveld. Niet alleen zijn Lotje bleef bij hem, maar ook enkele van onze heren zorgden er voor dat hij niet alleen was. De hele groep was opgelucht toen Bér terug op de been was en aan een flink tempo de laatste meters afmaalde. Eind goed, al goed.
We kijken al uit naar onze volgende wandeling die ons door de vallei van de Abeek zal brengen. 

François, 14 januari 2012.

Nu zegt hij Lieveke...

Het moment dat je de diagnose diabetes krijgt….wie vergeet dat moment niet ? Er komt heel wat méér bij kijken dan ‘alleen maar suiker laten staan’. In de monoloog gespeeld doorMarleen Maes Marleen Maes (gekend van gastrollen in o.a. Familie, De collega’s en Flikken) wist ze op een pakkende, maar ook geestige manier diabetes bespreekbaar te maken.

Voor de afwezigen proberen we een beetje te schetsen hoe de voorstelling verliep. Maar helaas moet je nu wel de mimiek en het enthousiasme van de actrice missen.

Na een korte verwelkoming van onze voorzitter kwam Alice, een vrouw van 55 de scene op, gepakt en gezakt om haar Jean-Pierre een feestelijke aankomst te wensen van de tourrit met de veteranen, het was vandaag immers zijn verjaardag.

Alice en Jean Pierre kennen elkaar eenendertig jaar. Net als het leven iets makkelijker zou moeten lopen, krijgt Jean Pierre gezondheidsproblemen. Enkele doktersbezoeken en een reeks tests geven uitsluitsel. Diabetes.  Hoe ze de dokter-professor neerzette….zalig gewoon.  Het koppel zoekt samen naar een nieuwe balans in hun leven... ‘Nu zegt hij lieveke...’ is een geestig toneelstuk over hoe het was en hoe het nu is. Hoe het nu moet en niet meer kan.  En vooral hoe je diabetes kunt afwenden. Want met diabetes valt te leven  al is het beter om te voorkomen. Deze monoloog over diabetes verteld vanuit het oogpunt van een partner, met als doel mensen wakker te schudden en alert te maken voor de signalen van diabetes, werd op schitterde manier gebracht door Marleen.

Omwille van het 25 jarige bestaan van onze afdeling had het bestuur gezorgd voor een hapje en een drankje waardoor de vragenronde met Dr.De Laet en Ilse Van Oosterhout achteraf een feestelijke toets kreeg.

Dank je wel voor je aanwezigheid en zien we je ook op onze volgende activiteiten ? Je bent er alleszins van harte welkom.

François, 26 november 2011.

Saharawandeling.

Saharawandeling

Als we het woord Sahara horen dan schieten ons beelden binnen van eindeloze zandvlaktes, hitte, droogte, kamelen en bedoeïnen. Misschien dat onze nieuwe wandelaars die ook verwacht hebben. Helaas dat konden we hen in Lommel niet te bieden, wel een mooi stukje natuur met inderdaad een kleine zandvlakte en veel, veel water. Gerard heeft ons weer mooie stukjes Lommelse Sahara laten zien. Ondanks het prachtige weer (het leek wel bijna lente) wisten er niet zo veel wandelaars de weg naar dit stukje natuur te vinden, misschien dat jullie er volgende keer weer bij zijn ? Je bent altijd welkom.

François, 19 november 2011. 

Herfstwandeling.

herfstwandeling

Het was een drukte vanjewelste rondom en op de skypiste van Snow Valley. Er waren heel wat mensen in de weer om zich voor te bereiden op een geslaagde wintervakantie. Maar daar waren wij niet voor gekomen, de zon en de zalige temperaturen lokten ons naar buiten. Onze gids had een mooie wandeling voor ons uitgestippeld. Het nieuwe Lotje was present met zijn baasje, net zoals 11 andere honden wat zeker een record is.
Waarschijnlijk hebben heel wat mensen van het prachtige herfstweer gebruik gemaakt om nog wat te werken in hun tuin, want we misten heel wat trouwe wandelaars. Zonde eigenlijk, want de tocht via veldwegen toonde ons hoe prachtig het landschap kan zijn in deze tijd van het jaar. De bladkorven van de stad Peer bleken nog leeg, want de herfst was nog even genadig voor de bomen. Jammer dat de honden geen gebruik mochten maken van de Finse piste, want zo misten ze de prachtige paddenstoelen.
Het was weer een prachtige wandeling en we kijken al uit naar onze volgende tocht in Lommel. Jij komt dan toch ook ?

François, 22 oktober 2011. 

Viering 25 jarig bestaan van de afdeling.

Heb jij ook zo genoten van de viering van de Noord-Limburgse afdeling van de VlaamseDiabetesvereniging ? 25 jaar inzet voor de diabetespatiënten mag wel eens in het zonnetje worden gezet en dat wist de afdeling op een treffende, eigenwijze maar prachtige manier te realiseren. De spreekstalmeester van dienst, Guy Joosten, wist, gesteund door de prachtige muziek van het strijker ensemble Tilika, de aandacht te trekken. Na een korte toespraak van onze voorzitter Patrick Kortleven mochten we aanschuiven voor de treffende poppenkast van “Moet K(e)unnen”. Verschillende bestuursleden, Guy Joosten en de Stijn Deceukelier werkten ook mee om er een schitterende voorstelling van te maken. Inderdaad, poppenkast is er niet alleen voor kinderen. En daarmee heeft deze afdeling bewezen om niet altijd het klassieke programma te volgen met eindeloze toespraken maar eens met iets anders op de proppen te komen en zeker de tijd te nemen om te feesten, met elkaar te praten over het verleden en de toekomst maar zeker om elkaar te leren kennen.

Een gesmaakte receptie, leuke synthesizerklanken  van Geert Van Hoof en enkele dansende koppeltjes gingen de bloemenhulde van bestuursleden en medewerkers vooraf. Na een kort woordje van Stijn Deceukelier  verzocht de voorzitter ons om in groep naar het Oud-Dommelhof te gaan voor de feestmaaltijd. Dankzij onze sponsors kregen alle aanwezigen bij het buitengaan een tas mee met nuttige staaltjes en informatie. Informatie die ook de aanwezige firma’s op een duidelijke en aangename manier wisten over te brengen op hun standen. Dit keer hadden de afwezigen zeker ongelijk en dat is niet de reactie van het bestuur maar van alle aanwezigen, getuige hiervan zijn de reacties in het gastenboek.
De feestmaaltijd op zich was ook top dankzij de medewerkers van het Oud-Dommelhof. Een gesmaakte babbel en aangenaam gezelschap sloot deze heugelijke dag af en ik vermoed dat iedereen met een goed gevoel huiswaarts keerde. Voor de foto's : kijk hier even.

Dank je wel aan het bestuur, alle medewerkers, de artiesten en aanwezigen voor deze unieke dag.

François, 15 oktober 2011.

Een tocht met bezoek aan de Hoksentse kapel.

hoksent

Voor deze wandeling nam Bér een sprongetje naar het gehucht Hoksent in Eksel. Ondanks het goede wandelweer en de klare uitleg in de nieuwsbrief vonden er maar 15 wandelaars de weg naar ’t Terrasje. Onze gids stond ons op te wachten zodat we zeker de weg zouden vinden. We keken zeker uit naar het bezoek aan de kapel. De Kapel van Hoksent is nu gewijd aan Sint-Antonius met het varken, patroonheilige ter bescherming tegen de pest. Hier worden nog enkele erediensten per jaar opgedragen, zeker tijdens het naamfeest van Sint Antonius.

Van de Hoksent kapel is voor het eerst sprake in het jaar 710, als een non al haar goederen schenkt aan de Heilige Willibrordus, een Ierse missionaris die hier is verzeild geraakt en de heideboertjes die hier in een vijftal schamele hutten (het gehucht Hoksent), komt bekeren en een houten kapel opricht.
De huidige gotische kapel dateert uit begin 17de eeuw. De kapel is omzoomd door 8 lindebomen met ooit een kerkhof erbij. Sinds de kapel zeer goed beveiligd werd zijn ook de beelden teruggekomen, enkel het beeld in het altaar van Maria van de 7 Weeën, waaraan de kapel oorspronkelijk was gewijd, is er niet meer omdat het werd gestolen in 1977 en nooit is teruggevonden. Het is nu vervangen door een foto van het originele beeld, wist  de gids ons te vertellen.
Na het uitbreken van de pest werd deze kapel gewijd aan St. Antonius en er komen nu elk jaar veel bedevaarders op zijn feestdag.
De fraaie wandeling scheen zeker geen 5 km. Lang en dit dankzij de mooie weg die Bér voor ons uitstippelde. Volgend jaar komen we zeker terug naar het Hoksent en ben jij er dan wél bij ?
Zeker doen !

François, 17 september 2011.

Diabetes en ziekenhuisopname.

ziekenhuis

De ondertitel “KNELPUNTEN INZICHTEN EN UITDAGINGEN” die onze spreker Dr. Haemers toevoegde gaf al aan dat het zeker nog niet op punt staat en het een uitdaging is voor de volgende jaren. Als je het aantal aanwezigen zag, dan zou je bijna gaan denken dat iedereen heel gerust is en zeker nog niet denkt aan het moment dat ook zij dienen te worden opgenomen of een ingreep dienen te ondergaan.
Het zal je maar overkomen: onverwacht en vooral onvoorbereid tijdelijk bewoner te zijn van een ziekenhuiskamer. Had ik maar ... Het is geweten dat een persoon met diabetes een hoger dan gemiddeld risico loopt op een ziekenhuisopname. Er blijven altijd wel onzekerheden, maar met een goede planning kan al veel narigheid vermeden worden.
Indien er een opname wordt gepland door een andere dokter dan degene die je diabetes begeleidt, is het zeker veilig je diabetoloog en diabetesverpleegkundige te verwittigen, zodat zij de diabetes-behandeling tijdens en na de ingreep in het oog kunnen houden. Gebeurt de ingreep in een ander ziekenhuis dan dit van je diabetoloog, vraag hem dan een omstandig verslag om de chirurg te informeren over je diabetestoestand.
Een ziekenhuisopname is meestal géén voorbeeld van regelmaat: wees daarop voorbereid. Een perfecte glycemiecontrole wordt niet verwacht tijdens de opname, omdat de lichamelijke toestand snel en sterk kan veranderen. Het bekomen van aanvaardbare bloedsuikerschommelingen is nochtans mogelijk en gewenst, zij het niet altijd gemakkelijk. Stress, ziekte, koorts, verandering in voeding en fysische inspanning hebben allemaal een duidelijke invloed op de bloedsuikerspiegel.
Ook de tijdstippen waarop de voeding in het ziekenhuis wordt bedeeld zijn niet altijd dezelfde, vaak verschillen ze sterk van de thuissituatie. Als de voeding reeds is opgediend terwijl de insuline of medicatie die voor een maaltijd werd voorzien nog niet werd gegeven, bespreek de situatie dan met de diabetoloog en de verpleegkundige. Vraag de maaltijd terug op te warmen indien te lang diende gewacht op de medicatie. Het vraagt een hele organisatie om voor zoveel mensen tegelijk in het ziekenhuis een warme maaltijd op te dienen, vergissingen zijn dan ook niet altijd te vermijden. Stemt de inhoud van je schotel niet overeen met wat er met de diëtiste werd overeengekomen of smaakt het toetje echt te zoet, verwittig dan de verpleegkundige en de diëtiste.
Stress, koorts en infectie kunnen het bloedsuiker zeer sterk doen toenemen; alleen al het feit van tijdelijk te zijn opgenomen is een belangrijke stressfactor.Ook sommige medicamenten hebben een zeer sterke bloedsuikerstijging tot gevolg, cortisone is hiervan een voorbeeld.
Het was een hele boterham dus en jammer dat jij er niet bij was. Dank aan onze spreker voor zijn krachtige taal.

François, 13 september 2011.

Sportdag.

sportdag2011

Een dreigende lucht en een weerbericht wat weinig goeds te verwachten liet….misschien was dit wel de oorzaak waarom er niet méér aanwezigen waren op onze jaarlijkse sportdag. De verantwoordelijken voor de wandeling en de fietstocht hadden hun best gedaan om een mooie tocht uit te stippelen. Terwijl de wandelaars via een heidegebied naar Vossemeren wandelden wist Gerard de fietsers via een veilige weg via het kanaal naar de Blauwe kei en de omgeving van de Lommelse Sahara te leiden. De plotse regenbui was niet gepland maar kwam zeker niet ongelegen en de fietsers wisten de extra tussenstop te waarderen. Na een natje en een droogje mochten we onder een stralende hemel de laatste kilometers afmalen. De geur van de barbecue wist ons naar de Meerpaal te lokken waar de wandelaars en de kaarters ons stonden op te wachten. 

wandelen

Een heerlijke maaltijd, met voor sommigen wat te veel vlees, sloot deze prachtige dag af.
Dank aan de mensen die instonden voor de begeleiding, dank aan catering, en dank aan onze speciale gasten van andere afdelingen en de burgemeester van Lommel die iedereen een veilige tocht toewenste. Op naar onze vijfde editie volgend jaar.

François, 11 juni 2011. 

Neerpelt langs 2 kanten van het kanaal.

kanaal

Een stralende zon en zalige temperaturen. De dag van de wandeling kondigde zich aan als een prachtige lentedag. Onze ontdekkingstocht rondom het kanaal en zijn bruggen begon aan het vernieuwde café van de Scoutsrally. Patrick had er een aangename wandeling van gemaakt en de mogelijkheid om te kiezen voor de korte versie van 2 kilometer of die van 5 kilometer viel in goede aarde, zeker bij de aanwezige kinderen die zich zeker niet zouden vervelen in de speeltuin. De afwisseling van de omgeving en het terreinniveau maakte deze wandeling, ondanks de warmte, tot één van de aangenaamste wandelingen. Door de zomerse temperaturen hadden verschillenden open schoenen aan wat soms lastig was door de kleine steentjes. Zij waren zeker niet op onze vormingsavond vorige dinsdag over de voeten. Sommigen beseften dat zij toch nog wat aan hun conditie moesten werken. Het deelnemen aan onze maandelijkse wandelingen kan hierbij goed helpen, maar niemand zal je verbieden om ook thuis regelmatig te bewegen.

Zien we jouw ook weer volgende keer ? Je bent van harte welkom.

François, 21 mei 2011.


Voetverzorging en complicaties.

podoloog    

Ondanks de belangrijke voetbalwedstrijd tussen Genk en Standaard wisten heel wat belangstellenden de weg te vinden naar het Pelterke waar podoloog Raf Thijs ons op een duidelijke manier de geheimen van onze voeten uit de doeken wist te doen. An de hand van foto's en tekeningen wist hij ons bewust te maken van de risico's die we lopen als we bv. geen goede schoenen dragen. De verschillende problemen werden getoond en we zagen op welke manier de podoloog iets voor onze voeten kan betekenen. Zijn tips voor thuis willen we je zeker niet onthouden. 

• Loop nooit op blote voeten.

• Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er geen steentjes in uw schoenen zitten.

• Onderzoek elke dag uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes.

  Geneest een wondje niet binnen zeven dagen?

               Raadpleeg dan uw huisarts of uw podoloog.

• Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast.

• Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u er

  goed bij kunt. Zo beschadigt u de huid tussen uw tenen ook minder snel.

• Neem nooit een voetenbad!

• Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème

   tussen de tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.

• Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat

   de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en panty’s  verkrijgbaar. U

   kunt uw panty ook binnenstebuiten dragen.

• Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.

•  Nagels:  Knip de nagels recht! En probeer de hoekjes niet weg te knippen.

•  Werk niet met scherpe voorwerpen aan de voeten.

François, 17 mei 2011. Koolhydraten en zoetstoffen.

Diëtiste Hilde Winters wist de talrijk opgekomen leden op een boeiende en zeer begrijpelijke manier doorheen het bos van Koolhydraten en zoetstoffen te leiden. We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar als iemand ons dat op zo'n boeiende wijze weet uit te leggen dan nemen we ons voor om het in de toekomst nog beter en gezonder te gaan doen. 

We kwamen meer te weten over de verschillende soorten suikers en ook de verschillende soorten zoetstoffen passeerden deze avond. We leerden wat deze doen met onze waardes en waarom en waar we op moeten letten.

Uit haar deskundige uitleg lichten we het onderdeeltje over de glycemische index uit. Ook al omdat dit nog te weinig bekend schijnt te zijn. 

 • Koolhydraten worden door de vertering in de maag en darmen omgezet in enkelvoudige suikers, voornamelijk glucose, dat via de darm in de bloedbaan wordt opgenomen en zo de bloedsuiker doet stijgen. Sommige voedingsmiddelen doen de bloedsuiker sneller stijgen dan andere. De graad van snelheid wordt de "glycemische index" genoemd. De glycemische index is o.a. afhankelijk van:
 • - het soort suiker: glucose of druivensuiker wordt veel sneller opgenomen dan fructose of vruchtensuikerde 
 • - aanwezigheid van andere voedingsstoffen in de maaltijd zoals eiwitten, vetten en/of voedingsvezelsde 
 • - grootte van de deeltjes (hoe fijner, hoe sneller de vertering): aardappelpuree geeft een snellere bloedsuikerstijging

    dan gewoon gekookte aardappelende 
 • - gaarheid van de voedingsmiddelen: goed gaar gekookte pasta geeft een snellere stijging dan “al dente” (beetgaar) gekookte pasta
 • - de snelheid van de maaglediging: gesuikerde vloeistoffen gaan zeer snel door de maag.
 • Zuivere suikers verwerkt in snoepgoed en frisdranken leveren naast energie geen andere nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Men noemt ze daarom “lege” energiebronnen die best uitzonderlijk gebruikt worden. Enkel voor het behandelen van een hypoglycemie kunnen ze nuttig zijn. Zetmeelproducten zoals brood, aardappelen, rijst en deegwaren leveren naast energie ook andere nuttige voedingsstoffen, waardoor ze veel waardevoller zijn voor ons organisme.

  Bedankt Hilde voor de klare uitleg.

François, 22 maart 2011.

Ledenfeest 2011.

ledenfeest2011

We voelden ons meteen van harte welkom. Onze voorzitter opende het feest met onderstaande toespraak. 

Namens het bestuur en mezelf van harte een gezond en gelukkig 2011 toe gewenst voor u en uw familie. Dit is een jaar om terecht fier op te zijn, we bestaan 25 jaar, dit is te danken aan heel veel mensen die op vrijwillige basis en inzet deze vereniging gemaakt hebben tot wat ze nu is , een vereniging die een voorbeeld is voor de Vlaamse Diabetes Vereniging en niet alleen wat betreft de werking maar ook de uitstraling, bekijk onze website en je weet meteen voldoende, laat ons het glas heffen op al deze mensen die ooit voor deze vereniging hebben gewerkt en op de toekomst.

Er is mij gevraagd om een positieve noot te geven voor dit ledenfeest, maar voor 2010 is dit erg moeilijk want als ik niet eerlijk zou zijn zou ik hier staan te liegen en dat wil ik zeker niet maar dadelijk kom ik hier op terug.
Ik ga zo dadelijk een korte terugblik doen over 2010 en tevens vooruit blikken naar dit jaar en wat we kunnen verwachten.

Beste vrienden hier aanwezig we staan er bijna nooit bij stil maar laat ons ook even denken aan alle mensen die hier vandaag niet aanwezig kunnen zijn wegens ziekte en verder al diegene die ons in het afgelopen jaar ontvielen, graag enkele ogenblikken van stilte.

2010:

Dit was een jaar waarin we vastgesteld hebben dat we nog nooit zo weinig nieuwe leden hebben  mogen  we noteren .Ook de verkoop van diabetische  materialen is behoorlijk geslonken, wij hebben dit op de hoofdzetel in Gent aangekaart en maken ons terecht zorgen over hoe dit verder moet. Het internet speelt hierin een grote rol en men had hier eerder moeten op ingrijpen. Ook de belangstelling voor onze activiteiten loopt terug wat spijtig is gezien het vele werk dat hierin gestoken wordt maar wat positief is dat diegene die er zijn wel waarderen wat we allemaal doen en dat geeft de moed om door te gaan.Uit de cijfers die onze voorzitter met ons deelde bleek dat de opkomst op activiteiten achteruit gaat, naast het aantal nieuwe leden die zich aanbieden. Ook de verkoop van diabetesmaterialen is er fel op achteruitgegaan. We mochten gemeentelijke toelagen ontvangen van Lommel, Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel.

We sloten het jaar af met 412 leden, wat wij ons dikwijls afvragen is waar zijn deze mensen en waar kopen zij hun diabetisch materiaal.

Tenslotte ook een woord van dank aan JBC voor het sponsoren en versturen van onze nieuwsbrief.

2011:

17 activiteiten staan op het programma.

Waaronder drie infoavonden, veel aandacht voor bewegen  maar we kunnen er niet onderuit twee activiteiten  springen eruit namelijk op 15 oktober gaan we ons 25 jarig bestaan vieren in het Dommelhof te Neerpelt, we zijn nog bezig met de invulling van het programma en zullen dit in mei bekend maken. Het zal geen programma worden met tal van toespraken ( zie maar naar de politiek het heeft weinig zin) maar wel veel aandacht voor amusement, muziek, eten en drinken en de medische wereld zullen centraal staan en dit gratis en voor niets, ik weet zeker in Nederland zou dit volle zalen lokken maar ik reken op u allen om ons hierbij te helpen om iedereen te motiveren om hierbij aanwezig te zijn.

Op zaterdag 26 november 2011 in zaal de Walburg te Hamont volgt  dan een toneelstuk over diabetes (voorstelling duurt ongeveer 1 uur en de prijs is voor leden 5 euro en niet leden 7 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij Thieu.

Korte inhoud voorstelling: “Nu zegt hij lieveke...” is een monoloog gespeeld door Marleen Maes (gekend van gastrollen in o.a. Familie, De Collega’s, Flikken…)

'Nu zegt hij lieveke...' is een geestig toneelstuk over hoe het was en hoe het nu is. Hoe het nu moet en niet meer kan.  Maar ook een beetje over hoe je diabetes kunt vermijden.

Zolang als de VDV bestaat is dit nog nooit georganiseerd en we zijn ook erg benieuwd, ik kan nu al zeggen dat er al kaarten zijn verkocht, dus op tijd bestellen wil je er bij zijn.

De animatie is dit jaar in handen van iemand uit ons eigen midden, hij is regelmatig aanwezig op onze wandelingen, vertellen en moppen tappen doet hij het liefste(we vergeten de wandeling van vorig jaar in  Peer nooit) en af en toe een Duvel gaat er wel in, ra ra wie is het. Clement.

Wat betreft dit feest laat u verrassen, het eten is in handen van traiteur Anita, de soep wordt aan tafel geserveerd en het warm buffet is weer op afroep dus let op uw inspuiting en zoals steeds beginnen we met de braafste tafel nr. 13.

Ons lotenkoppel is vandaag ook weer van de partij en zoals steeds zullen Yvette en Thieu jullie weer een massa loten proberen te verkopen,  zoals jullie kunnen zien hebben we weer een mooie prijzentafel.

En die prijzentafel mocht er inderdaad zijn. De hoofdprijs, een mooie fiets, zal dankbaar gebruikt worden om aan de conditie te werken en wie weet zien we hem terug bij onze sportdag en fietstocht. En ook het eten was weer om er de vingers bij af te likken. Dank je wel aan alle aanwezigen voor de gezellig namiddag.  

François, 22 januari 2011.

Nieuwjaarswandeling.

nieuwjaarswandeling

nieuwjaarswandeling

Na even zoeken voor een juiste parkeerplaats druppelden de wandelaars het café “De 3 Swaentjes” binnen. Gelukkig waren het er een pak méér dan drie. Door omstandigheden kan Harry ons niet zelf begeleiden op deze wandeling, maar hij had geen betere keuze kunnen maken dan zijn zus met ons mee te sturen. Ze wist ons via de Zit-o-meter, een uniek project voor de Peerse bejaarden en mindervaliden, naar rustige wegen te leiden. Het is een parcours dat gebaseerd is op de fit-o-meter. Het is ongeveer 1 kilometer lang en uitgerust met 12 speeltuigen waarop ouderen samen hun spieren kunnen trainen. Ergotherapeute Ria Schrooten “Senioren kunnen hier oefeningen doen, liefst in groep want de ‘zit-o-meter’ heeft ook een sociale functie. “De bewegingen zijn niet alleen goed voor het gestel, maar ook voor het versterken van het evenwicht en de lichaamscoördinatie. Belangrijk is dat ook rolstoelgebruikers geen hindernis ervaren op het traject of bij de toestellen.” 

Het vrij toegankelijke parcours werd tijdens onze wandeling alvast gretig uitgetest.

Dank je wel voor deze mooie ontdekkingstocht doorheen Peer.

François, 15 januari 2011.

Diabetes en ogen.

diabetes en ogen

Diabetes type 2 is een ziekte die vaak veel te laat wordt vastgesteld bv. wanneer men problemen krijgt met de ogen. Ten gevolge van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld kan blindheid het gevolg zijn.

Door de steeds betere onderzoeks- en behandelingstechnieken is het tegenwoordig vaak mogelijk de retinopathie tot staan te brengen.

Na een inleiding over wat diabetes wist Dokter Nathalie Vervaet ons op een duidelijke en verstaanbare manier uit te leggen hoe onze ogen werken, welke kwalen er kunnen voorkomen en hoe ze te behandelen zijn.

Een bijzondere aandacht was er ook voor de ongemakken waar heel wat oudere diabetespatiënten mee te maken hebben, nl. droge ogen, cataract en netvliesaandoeningen. Aan de hand van duidelijke beelden konden we kennismaken met de verschillende aandoeningen en oplossingen. Wil je alles nog eens rustig bekijken dan hebben we een powerpointpresentatie voor je klaar staan. Gewoon even een mailtje sturen naar de webmaster en dan sturen we je dit door.

François, 23 november 2010.

(H)Ekselsetocht.

“Exelshof” standplaats van de Limburgse moddervoetbalploeg, was de startplaats van deze wandeling. Aangezien het voetbalplein netjes onder water lag konden de mannelijke deelnemers NIET genieten van slijkerige bikini meisjes. De dames konden zich evenmin vergapen aan mannelijke torso’s gehuld in slijkerige voetbalplunjes. Enfin, de 30 deelnemers vergezeld van vijf dierlijke viervoeters hadden meer dan bekijkens genoeg aan de torenhoge dennenbomen en lekker ruikende bosbeplanting. Alles had zowat weg van de brousse zoals in de Kongo nog aanwezig is (dixit Thieu ) Bij het passeren van een goed afgesloten ruimte konden enkele jongens twee heuse everzwijnen bewonderen en bepalen dat we in het verleden mogelijk afstammen van deze knorrende kameraden. Als klap op de vuurpijl werden onze viervoeters ook eens vertroeteld door enkele collega’s die deelnamen aan africhtinglessen op de honden club “ De Woef” Heerlijk voor de hondjes maar met een scheef oog bekeken door de eigenaars van de lieve blaffers. Het blafrecital langs weerzijden zal ons nog lang bijblijven. Deze wandeling was één van de hoogte punten van het verlopen wandeljaar. Spijtig echter was de ietwat norse gelaatsuitdrukking van de baas locatie Exelhof. Tegen volgende keer moet er een lachje afkunnen. Als tegen prestatie kregen we bij een lekker tas koffie een stuk heerlijke Limburgse taart geserveerd.

Wim, 18 september 2010.

Wat te doen bij.....

Wie heeft al niet meegemaakt dat de bloedsuikerwaardes de gekste kuren krijgen als je ziek bent of koorts hebt. En dan zwijgen we nog over een ziekenhuisopname. Voor de een is het misschien geen probleem om nuchter te blijven voor een onderzoek, maar bij een diabetespatiënt vraagt dit wel een erg goede opvolging. Dr. Haemers wist ons op zijn gekende boeiende manier uit te leggen wat je in zulke situaties kan doen. En de tips die we kregen komen zeker van pas. 

14 september 2010.

Sportdag en barbeque.

sportdag2010

12 juni 2010 ! Jaarlijkse hoogdag voor de Noord-Limburgse diabetes club.

De verwachtingen van het bestuur waren hooggespannen omdat zowel de wandeling van 6 km, als de fietstrip van ongeveer 40 km doorgang konden vinden in de prachtige omgeving van de Meerpaal te Lommel-Kolonie.

Ontgoocheling alom omdat “slechts” 13 fietsers en pakweg 30 wandelaars rond 14 uur de baan werden opgestuurd.

Voor de start werden de deelnemers/sters verrast met een stuk fruit en een heerlijk suikervrij koekje (kwestie van de trip te overleven).

Onder de deskundige leiding van een bestuurslid werden de fietsers zelf naar Nederland begeleid langs totaal vlakke wegen (zodat er geen bergprijs diende uitgestippeld) wel werd een bevoorrading stop ingelast te Luyksgestel ( café 5 linden) om dan verder te peddelen naar Bergeijk om nadien rond 17,30 uur aan te komen aan de startplaats.

Voor wat betreft de wandeling kon meteen ( voor de liefhebbers) gebruik gemaakt worden langs de paden van het blote voetenpad. Er werden echter weinig naakte voetjes getoond wat er op wijst dat mogelijk enkele deelnemers de trotse bezitters zijn van zweetvoeten.

Gids Leo Meurs was duidelijk in zijn nopjes als hij de bende tussen welriekende dennen bossen en pas ingezaaide velden kon loodsen.

De trip ging dan langs de oude Maai naar het “ beroemde” Wateringhuis. Hier werd een deugddoende rustpauze ingelast en kon voor de geïnteresseerden kennis worden gemaakt met de evolutie van de bevloeiing systeem van de weiden vlak bij het Wateringhuis.

Rond enkele beekjes en poelen werden canadabomen aangeplant die dan later gerooid werden en dienst uitmaakten als beroemde “stekskes” van Union Allumettiere. Oorspronkelijk was het domein 230 ha groot en de bevloeiing gebeurde met water dat stroomde uit het pas aangelegd Kempisch kanaal.

Door het verdwijnen van de lucifers industrie worden momenteel de vloeiweiden gebruikt door landbouwers die hun jaarlijkse hooi voorraad op een bijzonder knappe manier kunnen in stand houden. Fauna en flora kunnen naar hartenlust blijven bestaan omdat respectvol wordt omgegaan met het in standhouden van het domein.

Na de rustpauze werd een bezoekje gebracht langs de monumentale vijver van het vroegere Luna strand waar enkele zonnekloppers ( geen klopsters) zich tegoed deden aan de verkwikkende zonnestralen. Rond 17,15 uur werd de tocht van 6 km afgesloten eveneens aan de startplaats.

Met een overheerlijke BBQ waren alle gegadigden dik tevreden met deze sportdag. Die laat ons hopen in de toekomst toch op meer deelnemers mag aanspraak maken.

Wim, 12 juni 2010.

Wie volgt mijn diabetes op ?

wie volgt mijn diabetes op

wie volgt mijn diabetes op

wie volgt mijn diabetes op

Voor deze vormingsavond tekenden Dr. A. Haemers en Dr. T. Baudewijns present. Samen hebben ze ons begeleid door de nieuwe ontwikkelingen aangaande het samen-werken-aan de diabeteszorg. We weten immers uit eigen ervaring dat er inspanningen nodig zijn van zowel de arts als de patiënt wil je tot een goede diabetesregeling komen.

Gelukkig heeft de overheid beseft dat diabetes een erg groeiende epidemie aan het worden is. Door het ontbreken van voldoende endocrinologen is er een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts. Hij of zij stelt meestal de diabetes vast, vaak toevallig omdat er bij diabetes type 2 weinig opvallende symptomen zijn (in tegenstelling bij type 1). Daarom is hij de aangewezen persoon om met zijn patiënt het zorgtraject af te leggen.

Dr. Haemers belichtte de zorgtrajecten vanuit zijn positie als endocrinoloog en Dr. Baudewijns vanuit zijn situatie als huisarts.Het is een gemiste kans als je er deze avond niet bij was, maar niet getreurd, wij hopen dat je het Zorgtraject bespreekbaar maakt bij je huisarts en het voor jou een aanzet kan zijn naar een betere diabetesregeling. Op ons
Prikbord kan je een erg goede tekst vinden rond dit onderwerp.

François, 18 mei 2010.

Abdijwandeling.

abdijwandeling

In de noordelijkste uithoek van de gemeente Mol, schurkend tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de 12 de eeuw werd opgericht. Het zijn de Norbertijnen die sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Vanwege hun witte pij noemt men ze ook ‘Witheren’. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. De laatste jaren is ook hun kruidentuin een belangrijke inkomstenbron naast het brouwen van bier en het maken van kaas. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een ware, ambachtelijke industrie. Waar de toeristen maar al te graag op afkomen.Hoe druk het er ook mag zijn, eenmaal binnen de muren van de abdij overvalt je een merkwaardige rust. Een rust die tijdens onze met ons mee trok.

Omdat sommige van onze leden niet meer zo goed ter been zijn kozen wij vandaag voor een wat kortere wandeling en bouwden we voldoende rustmomenten in.

Dankzij de Koninklijke Schenking konden we genieten van een wandeling door de rijke bossen rond de abdij. Begin juli kan je in deze bossen genieten van heerlijke bosbessen.

De dappere wandelaars zullen hun trip naar de Antwerpse kempen zeker niet betreurd . Zien we jou de volgende keer ook weer ?

François, 8 mei 2010.

Duinenvalleiwandeling.

duinenvalleiwandeling

Ik geloof niet dat de Resterheide iemand kan vervelen. Gerard had weer een prachtige wandeling uitgestippeld met een heel divers landschap en zeer goed begaanbare paden. Het mooie lenteweer lokte de wandelaars en de vissers van heinde en verre. Het mooie gebied ligt goed verscholen achter de taluds van de A24 in Hechtel. Een gebied dat je zeker eens moet bezoeken met je kinderen of kleinkinderen want ook zij komen aan hun trekken in deze rustige omgeving in het brongebied van de Zwarte Beek. De dertigtal wandelaars waren allen vol lof over het traject dat Gerard voor ons uittekende. Wij kijken al uit naar de volgende wandeling in dit mooie gebied.

François, 17 april 2010.

Kempisch duin- en bosland.

duin en bosland

kempisch duin en bosland

Nadat de twee voorbije wandelingen meer weg hadden van Siberische trektochten ( zwakke deelname ) voelden nu vele deelnemers de eerste lentekriebels in de kuiten.

De ingerichte voettocht door Marleen, Willy en Rosette had zijn vooropgestelde titel “Kempische Duin en bosland “ zeker niet gestolen.

Met een eerbiedwaardige groet aan de overleden personen van Kerkhoven ging de tocht door weiden en vennen, soms op nog verharde ijswegeltjes , soms door licht modderige paadjes.

Links en rechts van de reisweg konden we ons nog vergapen aan talrijke kleine vijvertjes die de toestanden van de voorbije winter nog met zich meedroegen (totaal dichtgevroren).

Na enkele klimpartijen in de Kerkhovense bossen stonden we opeens op het verharde fietspad naast het kanaal van Beverlo. Omdat op het kanaal tijdens de wintermaanden niet gevaren wordt was ook deze waterweg voorzien van een ijslaagje dat duidelijk toch te dun was om winterpret te bedrijven.

Na de overstap van het kanaal (brug Gelderhorsten) ging de wandeling verder tussen bladloze bomen en hoogopgeschoten rietstengels. Ook totaal verwaarloosde boerenbenodigdheden ( tractor, karren enz..) misstonden niet in het Kerkhovense landschap.

Na een unieke trektocht werden we in Café Lommels Broek op een warme manier ontvangen.

Ook werd de innerlijke mens bijgeschaafd door een heerlijke suikervrije wafel die Rosette als surprise uitdeelde ( verdient zeker navolging)

Er waren 38 moedigen voor de tocht geflankeerd door 5 honden die de slijksporen in de herberg een bijzonder cachet meegaven.

 

Wim, 20 februari 2010.

 

Ledenfeest 2010

ledenfeest 2010

Het bestuur had weer een mooie namiddag in elkaar gebokst. De grote vraag voor de aanwezigen was natuurlijk wie er het traditionele optreden zou verzorgen. Tafelgenoten van uw verslaggever wisten al een tipje van de sluier op te lichten, zij hadden het koppel immers al aan het werk gezien en waren het er over eens dat het zeker erg gesmaakt zou worden en ze hadden gelijk ! Het duo Cartoon uit Bree wist iedereen te bekoren en kreeg de zaal zonder moeite mee.

Maar vooraleer zij voor de eerste keer mochten losbarsten wist de voorzitter ons een overzicht te geven van het voorbije jaar, werd de 25 ste verjaardag van onze vereniging al aangeboord en stond men ook even stil bij de mensen die omwille van ziekte er vandaag niet bij konden zijn.

De lotjes voor de loterij waren in no-time uitverkocht en de mensen waren zeer te spreken over de prijzen die er te winnen waren.

Bij een ledenfeest hoort ook een lekkere maaltijd. De verschillende warme gerechten wisten ons allen te bekoren in die mate zelfs dat sommige gerechten al snel op waren.Een heerlijke chocolademouse was de kers op de taart. Zeker voor herhaling vatbaar.

Dank aan iedereen voor jullie aanwezigheid en dank aan het bestuur voor de puike namiddag.

François, 23 januari 2010.

Verslag Nieuwjaars wandeling te Ellikom

hoogmolenroute

De belangstelling voor deze wandeling was niet zo groot wat toch wel vreemd was gezien de weersomstandigheden, maar niet getreurd na de gebruikelijke nieuwjaarswensen vertrokken we onder leiding van Henri voor een tocht van 5 kilometer rondom het terrein van Erpeheide, het was een mooie wandeling met soms een woordje uitleg van de gidsen. Na anderhalf uur waren we terug bij de Hoogmolen waar de koffie bijzonder goed smaakte of was het de kleine pannenkoek!!

Tot ziens op onze volgende wandeling.

Patrick, 16 januari 2010.Afdeling Noord-Limburg
Astridlaan 130
3900 Overpelt
011/64.02.53

Diabetes Liga
Diabetes infolijn 0800 96 333
Contacteer ons