Gezonde voeding en diabetes

Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een gezonde, gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk, en zeker en vooral voor diabetici.

De VDV Afdeling Antwerpen Zuid organiseert dan ook regelmatig lezingen rond het thema 'Gezonde voeding'. Zo mochten we op 8 september Britt Van de Voorde verwelkomen voor een voordracht rond gezonde voeding bij diabetes. 

Mevrouw Van de Voorde is als diëtiste en diabeteseducator verbonden aan Revarte en heeft ook een privé-praktijk in Hoboken. Na een korte inleiding overlopen we de verschillende voedingsgroepen van de vernieuwde actieve voedingsdriehoek. Bij elke groep geeft de diëtiste voorbeelden van aanbevolen keuzes (bv bruin brood, volkorenbrood), een keuze die ook nog kan als middenweg  (bv wit brood, stokbrood) en mogelijkheden die beter vermeden worden (suikerbrood, koffiekoek).

Natuurlijk krijgen de koolhydraten en de suikers bijzondere aandacht, omdat ze een directe invloed op de glucose hebben. Maar ook voor de vetten is er de nodige aandacht, zij brengen namelijk veel calorieën aan.

En natuurlijk is er ook wat uitleg over zoetstoffen.

Bij de lezing hoort ook een praktisch boekje waarin alle informatie is terug te vinden alsook een aantal receptjes om eens zelf uit te proberen.  

Om te tonen dat light dessertjes ook heel lekker zijn, krijgen we in de pauze enkele proevertjes: chocolademousse gemaakt met pure chocolade zonder suiker van Canderel, een tiramisu en een heerlijke courgettecake (die met een slaatje ook als voorgerechtje kan). Na de pauze is mevrouw Van de Voorde nog een tijdje zoet met het beantwoorden van vragen.

En dit was niet onze eerste lezing over dit onderwerp:

In november 2011 kwam Mevrouw Katrien Wellens praten over zoetstoffen. Wil je daarover nog meer informatie, dan kan je hier het verslag nalezen. 

En ook over 'vetarm en toch lekker koken', hadden we al een voordracht. In februari 2011 kwam Mevrouw Els Boeynams hierover een voordracht geven. En ja hoor, met verslag en met een praktisch boekje vol recepten.

En als toetje... receptjes voor ijsjes, geschikt voor diabetici.

Genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan

SmakelijkAfdeling Antwerpen-Zuid
Steynstraat 282
2660 Hoboken

Diabetes Liga
Diabetes infolijn 0800 96 333
Contacteer ons